Trpeči ris Boris?

Pred kratkim so v naravo izpustili risa Borisa, ki so ga pripeljali iz Romunije. Ta ris je eden izmed risov, ki so predvideni za naselitev v Sloveniji v okviru projekta Life Lynx. Ob tem se postavi vprašanje, ali je doselitev Borisa v Slovenijo v njegovem interesu? Vsekakor ne. Več mesecev je namreč ždel v ujetništvu, preden so ga pripeljali v Slovenijo, kjer je tudi bil nekaj tednov zaprt. Ali je Boris užival kot ujetnik, ali je užival na potovanju v Slovenijo? Ali je Boris užival, ko so ga uspavali, mu jemali kri in natikali ovratnico. V to je dvomiti. Prej bi bilo mogoče reči, da ga je bilo strah in da je trpel, saj je ris po naravi svobodna žival in ne ujetnik. Boris je star samo eno leto, praktično je torej še mladostnik, ki bi mu mama pri uvajanju v življenje prišla še kako prav. Je namreč manj izkušen in razvit ter ima zato manj možnosti za preživetje kot kakšen starejši ris. Ali ni zato v osnovi pri nas bolj ogrožen, kot bi bil v Romuniji? Če mu tu ne bo uspelo preživeti, kdo bo odgovoren za to? Ali ni že iz tega vidika preselitev risa Borisa v Slovenijo neetična? Ali je država odobrila takšno neetično dejanje? Neetično ravnanje ne more imeti etične posledice!

Če preselitev Borisa v Slovenijo ni v interesu samega Borisa, v čigavem potem je? Izvajalci projekta pravijo, da je v interesu ohranitve populacije risa v Sloveniji, ki je sicer v izumiranju. Toda tudi to je zelo vprašljivo. Zakaj? V Sloveniji so pred časom iztrebili rise, zato so jih kasneje že doseljevali, kar pa tudi to ni bilo uspešno, saj je zdaj njihovo število v upadanju. Od iztrebljanja risov pa je minilo že mnogo časa, in če bi narava želela rise v Sloveniji, bi za to poskrbela. Pa tega ni storila. Če je »volja« narave, da zdaj v Sloveniji ne bo risov, zakaj potem nekateri tega ne sprejmejo? Samo narava ve, katere živali lahko v določenem trenutku živijo v nekem habitatu. Človek tega ne ve, saj gleda samo svoje interese in ne vidi celote. Zato je preselitev risov samovoljni človekov poseg v naravo, ki posega celo v naravno ravnovesje in ima lahko mnoge negativne posledice (povzročanje »škode« s strani risov, jeza oškodovancev zaradi tega, krivolov, trpljenje samih risov ali drugih živali …). Zato doselitev risov v Slovenijo tudi ni v interesu narave. Če bo narava želela rise v Sloveniji, jih bo sama pripeljala sem.

Če doselitev risa Borisa ni v njegovem interesu niti v interesu narave, v čigavem je potem? Potem je lahko samo v interesu izvajalcev ali podpornikov projekta. Ti bodo od tega imeli takšne ali drugačne koristi. Verjetno bo potreben še monitoring risov, priprava strategije upravljanja z risom in akcijski načrt in podobno. Mogoče se bodo izvajala predavanja, pisali članki, narejena še kakšna disertacija, potovanja … Vse to pa bo seveda bolj ali manj finančno ali kako drugače podprto. Če se bodo risi namnožili in začeli delati škodo, pa bodo v akcijo stopili še lovci in pobili »odvečne« rise in tako zadovoljili svoj krvavi interes.

Objava: Ona, 9.6.2020.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*