Papež kot mirovni posrednik

Nedaleč nazaj je papež Frančišek v Kijev in Moskvo poslal posebnega mirovnega odposlanca kardinala Mattea Zuppija, ki pa se je v Rim vrnil praznih rok, saj sta tako Kijev kot Moskva zavrnila papeževo posredovanje za mir oz. premirje. Čeprav se je papež Frančišek v času vojne v Ukrajini že večkrat ponudil za mirovnega posrednika, mu to očitno tudi tokrat ni uspelo. V zvezi s tem se postavi vprašanje, ali je papež sploh lahko mirovni posrednik – seveda gledano v moralno-etičnem smislu, predvsem v smislu krščanske morale, saj se papež ima za kristjana.

Kakšna je krščanska morala? Bistven del krščanske morale so Božje zapoved. V konkretnem primeru je najpomembnejša Božja zapoved Ne ubijaj! Ta zapoved je absolutna, saj nima izjem, kot je to razvidno iz nje same. Zato nobeno ubijanje ni dopustno, niti živali. Tako ni dopustno niti ubijanje v samoobrambi. Pri tem je seveda pomemben tudi Jezusov pacifizem, tipičen primer tega je npr. opozorilo apostolu Petru. Ko so namreč vojaki na vrtu Getsemani prijeli Jezusa in ga je Peter želi braniti z mečem, pri čemer je enemu vojaku z mečem odrezal uho, mu je Jezus rekel, naj spravi meč v nožnico, kajti vsi, ki primejo za meč, tako Jezus, bodo z mečem pokončani. Iz tega je jasno razvidno, da je bil Jezus proti uporabi nasilja tudi v smislu samoobrambe. Nenasilje je torej del krščanske morale. Zato je jasno, da uporaba orožja v samoobrambne namene ni v skladu s krščansko moralo.

Mirovni posrednik naj bi bil tisti, ki v celoti živi miroljubno, kajti v nasprotnem primeru govori eno, dela pa drugo. Kako živi papež? Po eni strani uči Božjo zapoved Ne ubijaj, po drugi strani pa zagovarja pravične oz. obrambne vojne. Tudi v primeru Ukrajine papež zagovarja obrambno vojno, saj priznava Ukrajini pravico do vojaške obrambe. Kaj dejansko pomeni obramba z orožjem? Pomeni, da se v okviru obrambe ubijajo vojaki napadalca, da se uničujejo naselja, kjer so napadalci, da se uničuje narava, kjer so napadalci … Vse to podpira papež Frančišek. Podpira torej ubijanje ljudi, živali in uničevanje narave. Ali je to res v skladu z zapovedjo Ne ubijaj? Ali ima papež, glede na navedeno, moralno-etično legitimiteto, da je mirovni posrednik? V smislu krščanske morale oz. etike vsekakor ne!

Če bi se papežu res šlo za ustavitev vojne v Ukrajini, bi vsem katoliškim politikom, tudi predsedniku ZDA Bidnu, glede na to, da so mu po cerkvenem pravu v celoti podrejeni, ukazal, da takoj prenehajo pošiljati orožje v Ukrajino in se distancirajo od vojne. Če zahod in njeni katoliški in drugi »krščanski« politiki vojaško ne bi podpirali Ukrajine, bi se vojna prej končala, kar bi za posledico imelo mnogo manj mrtvih ljudi, uničenih mest in narave, beguncev … Ali je papež zahteval, da katoliški politiki prenehajo pošiljati orožje v Ukrajino? Če da, ali jih bo izobčil in s tem vrgel v cerkveni večni pekel, če ga ne bodo ubogali? Seveda bi papež moral enako kot od politikov zahtevati tudi od drugih katolikov! Katoliškim vojakom bi moral npr. pod grožnjo izobčenja ukazati, da ne sodelujejo v omenjeni vojni in da izkoristijo ugovor vesti, če so vojaški obvezniki. Tudi od drugih katolikov bi papež moral zahtevati, da na noben način ne podpirajo dobave orožja v Ukrajino ali česar drugega, kar podpira ubijanje in drugo uničevanje. Če ga ne bi ubogali, pa bi jih izobčil in poslal v cerkveni večni pekel! Pa vsega tega ni storil! Zakaj ne? Vsaj javno znano ni.

Če bi se papežu res šlo za ustavitev vojne v Ukrajini, kot poudarja, bi striktno živel miroljubno, seveda pa bi odpravil podporo obrambni vojni in iz cerkvenega nauka izbrisal vse nasilne elemente. Ali ni najboljše mirovno posredništvo vzgled z življenjem po Božjih zapovedih in Govoru na gori, ki med drugim izraža tudi Jezusov pacifizem.

Papež je marca 2022 Rusijo in Ukrajino zaradi vojne med njima posvetil katoliški Mariji, pri čemer je dejal, da naj ta svetu priskrbi mir in prenehanje vojne. Ali je Marija uslišala papeža in res priskrbela mir? Teče že drugo leto vojne, ta pa še vedno traja, miru ni. Ljudje in živali umirajo, naselja izginjajo, narava ječi. Torej, ali cerkveni Mariji ni do miru v Ukrajini?

_________
Objava: Dnevnik, 11.7.2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*