Mrhovišče za volkove

V Dnevniku (5.8.2019) smo lahko prebrali, da lovci po interventnem zakonu niso ustrelili še nobenega volka. Kar je seveda zelo dobro in pohvalno pa tudi zanimivo. Zanimivo zaradi tega, ker so, po podatkih zavoda za gozdove, volkovi do konca junija napadli 516 živali, kar je več kot dvakrat toliko kot lani v tem času. Zakaj volkovi napadajo domače in druge živali? Ker pač nimajo svoje naravne hrane, to je mrhovine. Da nimajo te hrane, pa poskrbijo lovci, ki pobijajo prostoživeče živali (letno jih v Sloveniji pobijejo okoli 100.000) in njihova trupla za svoje potrebe odvzamejo naravi. Za napade volkov na domače in druge živali tako nosi odgovornost država in seveda lovci, ki izvršujejo nasilne državne lovske načrte, in ne volkovi. Ti so samo žrtve tega krvavega sistema. Seveda so žrtve tega sistema še domače živali, ki so plen volkov, in ne nazadnje tudi njihovi s strani države zavedeni lastniki. Zato je nujno treba odpraviti lov. Potem bodo zveri imele svojo naravno hrano in slej ko prej ne bodo več napadale drugih živali. Narava mora zopet postati »mrhovišče«, v katerem bodo zveri opravljale svojo nalogo, torej čistile naravo trupel naravno umrlih živali.

V Dnevniku istega dne smo tudi prebrali, da so lovci po zakonu o interventnem odvzemu ustrelili že 62 medvedov. V roku dobrega meseca je torej bilo umorjenih že več kot ena tretjina vseh od 175 za do aprila 2020 za odstrel predvidenih medvedov. Če bo šlo tako naprej, bodo lovci pobili vse predvidene medvede že nekje do konca septembra tega leta. Neverjetna naglica. Kam se mudi lovcem? Kaj bodo ti počeli od oktobra 2019 do aprila 2010, ko se po interventnem zakonu izteče rok za odstrel, če bodo vse za odstrel predvidene medvede pobili že do septembra 2019? Bodo ostali brez dela? O tem je dvomiti, saj jih potem čaka že nova kvota medvedov. Še enkrat toliko, to je 175. To je namreč razvidno iz osnutka novega odloka o odstrelu medvedov, ki ga je Ministrstvo za okolje in prostor proti koncu julija dalo v javno razpravo. Po tem odloku se bo odstrel medvedov izvajal od 1.10.2019 do 30.4.2010. Če bo državi in lovcem uspel načrt, bo približno v letu in pol umorjenih okoli 400 medvedov. Na veselje lovcev in njihovih podpornikov bodo tekli potoki krvi nedolžnih medvedov in se vrstile lovske radosti ob trpljenju nemočnih živih bitij. Seveda pa medvedja kri ne bo tekla v denarnice lovcev, tja bodo iz prodaje medvedjih trofej tekli potoki evrov. To je pač civilizirana in kulturna Slovenija, ki s prelivanjem krvi skrbi za ohranjanje naravnega bogastva. Civilizirana in kulturna Slovenija bo, če ji bo to uspelo, v zelo kratkem času pobila okoli 40 % vseh medvedov v Sloveniji. Po oceni države je namreč teh okoli 1000. Pravi genocid nad medvedi. Kako se bo odzvala narava?

Zanimivo je tudi to, da lovci volkov ne odstrelijo, čeprav povzročajo škodo in ubijajo domače živali (tako pojasnilo zavoda za gozdove), na veliko pa streljajo medvede, ki ne povzročajo škode niti ne napadajo domačih živali. Vsaj iz pojasnila zavoda za gozdove, ki je bilo omenjeno v Dnevniku, to ni razvidno. Ali je razlog medvedja trofeja, ki je bistveno bolj zaželena kot volkova?

Na ustavnem sodišču je v presoji interventni zakon o odstrelu medvedov in volkov. Ali je mogoče državo in lovce strah, da bo sodišče razveljavilo ta zakon in tudi zato tako hitijo z odstrelom?

Objava: Dnevnik, 9.8.2019.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*