Celibat ni več tako primeren današnjemu času

V Objektivu (7.2.2020) je bil pod gornjim naslovom objavljen intervju z novim škofom krške škofije Jožetom Marketzijem. Ta je med drugim priznal, da se cerkev ni ustrezno odzvala na pojav pedofilije, pri čemer pravi, da tudi državne ustanove niso reagirale. Meni še, da se spolne zlorabe dogajajo ne samo v cerkvi, temveč povsod, pogosto tudi v družinah.

Vsekakor ima škof prav, da se spolne zlorabe dogajajo pogosto tudi v družinah in raznih državnih ustanovah. Seveda ni edini, ki govori o tem, to počneta tudi papež Frančišek in v Sloveniji nadškof Zore. Zakaj kleriki govorijo o tem? Mogoče zato, ker želijo preusmeriti pozornost iz pedofilije klerikov na pedofilijo drugih družbenih skupin oz. iz cerkvene pedofilije na necerkveno ter tako minimizirati in relativizirati pedofilijo v lastnih vrstah. Postavi pa se vprašanje, ali se škof Marketz pri tem ni ustrelil v koleno, kar seveda velja tudi za papeža Frančiška in nadškofa Zoreta.

Koliko katolikov v Avstriji je med pedofili v družinah? Koliko katolikov je med pedofili v šolski, športni in drugi »necerkveni« dejavnosti? Verjetno večina, saj je katoliška cerkev tam v večini. V Avstriji tako prevladuje, vsaj statistično, pedofilija katoliške cerkve, torej cerkvena pedofilija. Kajti kot trdi sama cerkev, so tudi laiki del cerkve. V družinah se tako dogaja, vsaj statistično, cerkveno pedofilija, saj so laični katoliški pedofili, kot že navedeno, del cerkve. Jasno je, da to velja tudi za razne »necerkvene« dejavnosti v Avstriji. Ali se ni tako škof Marketz ustrelil v koleno? Pri tem ni za odveč spomniti na primer Avstrijca Josefa Fritzla, ki je 24 let spolno zlorabljal svojo hčer Elizabeto – ta mu je v kleti rodila sedem otrok. Josef Fritzl je bil, mogoče pa je še, član katoliške cerkvene občine Amstetten-St. Stephan, torej katoliški laik. Pedofilija J. Fritzla je zato pedofilski zločin, ki spada v katoliško cerkev – je torej del nje. Podobno je seveda tudi v Sloveniji in drugje po svetu, kjer prevladuje katoliška cerkev. Ob upoštevanju spolnih zlorab otrok s strani katoliških klerikov in laikov ter sistematičnemu prikrivanju vsega tega, je vprašanje, ali ni katoliška cerkev organizacija, kjer je daleč največ pedofilije.

Škof Marketz je tudi dejal, da nima gospodinje in da ima hišo z 20 sobami, kjer bo stanoval sam. »Zvečer, ko jo bodo zapustili ljudje, ki v njej delajo, bom sam, tako tudi v soboto in nedeljo. To je bolno«, tudi pravi. Ni jasno, zakaj se pritožuje, saj se je sam odločil za takšen način življenja. Sicer pa: ali ne more izstopiti iz cerkve in si npr. ustvariti družine, kar ga bo »obvarovalo bolezni«, saj govori, da je biti sam bolno. Ali pa bi bil duhovnik v kakšni drugi verski skupnosti, kjer ni celibata, npr. bi prestopil med protestante. Še najbolje pa bi bilo, da bi izstopil iz duhovništva in tudi cerkve ter živel 10 Božjih zapovedi in Jezusov Govor na gori, s čimer bi največ naredil za Boga. Če pač želi delati za Boga. Kajti vprašanje je, ali katoliški duhovnik res dela za Boga. Nasilna in krvava cerkvena zgodovina in ideologija dajeta odgovor na to, ali katoliški duhovnik dela za Boga ali proti njemu!


Tekst je bil dne 17.2.2020 poslan na Dnevnik, ki pa ga ni objavil.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*