Ali papež podpira ubijanje v Ukrajini?

Ko se je papež Frančišek vračal iz Kazahstana, je imel na letalu pogovor z novinarji. V njem je med drugim menil, da je dobava orožja Ukrajini, ker gre za samoobrambo, moralno sprejemljiva. Samoobramba ni le dovoljena, ampak je tudi izraz ljubezni do domovine. Kdor se ne brani, je ne ljubi, še pravi. Te misli so zanimive, pri čemer se postavi vprašanje, ali je dobava orožja za samoobrambo res moralno sprejemljiva – seveda v smislu krščanske morale, saj se papež ima za kristjana.

Bistven del krščanske morale so Božje zapoved. V konkretnem primeru je najpomembnejša Božja zapoved Ne ubijaj! Ta zapoved je absolutna, saj nima izjem, kot je to razvidno iz nje same. Zato nobeno ubijanje ni dovoljeno. Tako ni dovoljeno niti ubijanje v samoobrambi. Pri tem je seveda pomemben tudi Jezusov pacifizem, tipičen primer tega je npr. opozorilo apostolu Petru. Ko so namreč vojaki v vrtu Getsemani prijeli Jezusa in ga je Peter želi braniti z mečem, pri čemer je enemu vojaku z mečem odrezal uho, mu je Jezus rekel, naj spravi meč v nožnico, kajti vsi, ki primejo za meč, tako Jezus, bodo z mečem pokončani. Iz tega je jasno razvidno, da je bil Jezus proti uporabi nasilja tudi v smislu samoobrambe. Nenasilje je torej del krščanske morale. Zato je jasno, da uporaba orožja v samoobrambne namene ni v skladu s krščansko moralo. Seveda pa je v skladu z katoliško moralo, kajti po njej je v določenih primerih dopustna uporaba orožja. Takšen primer je sedaj v Ukrajini. Z vidika katoliške ideologije gre v tej državi za obrambo pred napadalcem in v njej je dovoljena obramba z orožjem.

Kaj dejansko pomeni obramba z orožjem? Pomeni, da se v okviru obrambe ubijajo vojaki napadalca, da se uničujejo naselja, kjer so napadalci, da se uničuje narava, kjer so napadalci … Vse to podpira papež Frančišek. Podpira torej ubijanje ljudi, živali in uničevanje narave. Ali je to res v skladu z Božjo voljo, ki naj bi ji sledil papež Frančišek – vsaj takšen videz daje cerkev? Ali je za ubitega človeka pomembno ali je del napada ali del obrambe. On je bil umorjen!

Papež je tudi dejal, da je samoobramba izraz ljubezni do domovine! Da bi bilo v domovini ubijanje ljudi, tudi če gre za napadalce, in uničevanje domače narave s strani lastnih ljudi res izraz ljubezni, bi bilo čudno, saj bi šlo uničevanje lastne domovine. Kako je lahko nekaj nasilnega izraz ljubezni? Resnica je nasprotna: kdor ljubi domovino, je ne uničuje. Kar pomeni, da se ne brani z orožjem, torej v okviru obrambe ne uporablja nasilja. Zato je del krščanske morale obramba brez nasilja in ne z nasiljem, kot to zagovarja papež.

Papež je marca 2022 Rusijo in Ukrajino zaradi vojne med njima posvetil Mariji, pri čemer je dejal, da naj ta svetu priskrbi mir in prenehanje vojne. Ali je Marija uslišala papeža in res priskrbela mir? Očitno ne, kajti vojna teče že več kot pol leta in ji ni videti konca. Torej, ali cerkveni Mariji ni do miru v Ukrajini?

________________
Objava: Ona, 27.9.2022.

Odziv v Oni, 11.10.2022:

Replika

Pisec dr. Janez Tušek v Oni, 27. septembra, navaja, češ da krščanska vera obstaja že 2000 let. Res je, 2000 let skrivalnic, ubijanja, pedofilije in hinavščine! Uporabljaj zdravo pamet, ne pa slepo sledi cerkvenim dogmam! Zame so zaslepljeni in zavedeni verniki navadni fanatiki in blazneži! Cerkev že 2000 let prodaja meglo!

Drugi pisec Vlado Began pa res strelja kozle! Pač, navaja, da se človek na nasilje ne sme odzvati z nasiljem, da mora nastaviti še drugo lice. Torej, če neki norec strelja vsevprek po ljudeh, ga ne smeš ustreliti, ampak mu pustiti, da jih pobije še deset ali dvajset!

Če se med drugo svetovno vojno slovenski partizani Nemcem ne bi uprli z orožjem, bi bila sedaj tukaj Nemčija, ostali bi pa tudi brez maternega jezika! Cerkev je sramotno prisegla zvestobo Hitlerju in bi brez boja Slovenijo prepustila Nemčiji, mi bi pa postali hlapci na svoji zemlji!

Pisec tudi navaja, da je papež zavzel napačno stališče, ko je dejal, da je pravilno, da so se Ukrajinci uprli agresorju. Se pravi, da bi se po njegovem morali Ukrajinci brezprizivno ukloniti agresorjevim imperialnim željam! Noro! Jaz pravim: človeku odgovori v tistem jeziku, ki ga obvlada, razume – če je to nasilje, mu odgovori z nasiljem. Vi pa učite krivo vero! Vi bi med drugo svetovno vojno Slovenijo kar brez boja prepustili Nemcem, med vojno za Slovenijo pa svojo domovino Srbom!? Razmišljati in »na skrivaj« govoriti o združeni Sloveniji ni dovolj – v odlčilnem trenutku se je treba za domovino boriti, tudi z orožjem!

Cerkev je tudi skrajno nazadnjaška – patriarhalna organizacija, župnikom ­ ženske (nune) služijo samo kot gospodinje – jim perejo, kuhajo, postiljajo in vrtnarijo … Župniki se obnašajo kot kralji, gospodarji, v bistvu pa so nebogljeni kot dojenčki! In zakaj ženska recimo ne more postati župnica ali bog ne daj papežinja?! To je čisti cerkveni patriarhat – podcenjevanje žensk!

Verski »dostojanstveniki« sklenjenih rok odsotno zrejo nekam v nebo. Dragi župniki, delo je pri tleh!!!

DUŠAN BREZOVAR, LJUBLJANA

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*