Zopet obvezno izročanje računov

Pred kratkim je začela veljati novela zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se spet uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oziroma prejeto storitev, kupec pa mora imeti račun neposredno po odhodu iz poslovnega prostora – za kršitve teh obveznosti pa je država predpisala tudi globe. S tem je država spremenila svojo prejšnjo ureditev, po kateri omenjenih obveznosti ni bilo. To je zanimivo, kajti nova ureditev je diametralno nasprotna prejšnji. Če kupec nima računa ob odhodu iz npr. gostilne, je zdaj kaznovan, prej pa ni bil. Torej enkrat tako, drugič drugače – ob isti dejanski situaciji je bil kupec prej svoboden, sedaj pa je to svobodo izgubil, ker ima obveznost. Ali ni v tem smislu postal »suženj« države, ki ga lahko po »mili volji« celo kaznuje! Ali lahko država po slovenski ustavi enako situacijo danes uredi tako, jutri pa diametralno nasprotno? Če da, ali lahko potem z državljani počne, kar hoče? Kaj pa ustavne pravice – ali so te samo mrtva črka na papirju? Ko neki politiki nekaj ni všeč, kar zamenja sistem in naloži ljudem nova bremena! Ali je to pravna država? Če ne boš priden, te kaznujemo, ker ne izpolnjuješ naše volje – ali je v ozadju ta logika?

Ali hoče država s »sankcioniranjem« kupca pritisniti na poslovne subjekte, da bi izdajali račune? Če da, ali ni potem kupec samo sredstvo v rokah države v boju proti tistim, ki ne izdajajo računov? In v tem boju država človeku kot kupcu odvzame del njegove svobode, čeprav mu jo ustava garantira. Vsaj v pravnem smislu. Kje je potem tukaj dostojanstvo ljudi, o katerem govori ustava? Po ustavi subjekt, po zakonu objekt?!

Leta 2016 je država uvedla sistem davčnega potrjevanja računov kot eno izmed orodij proti sivi ekonomiji. Dejstvo je, da določen odstotek poslovnih subjektov mnogokrat ni izdal računov, s čimer je zatajil del svojih prihodkov in s tem oškodoval državno blagajno. Toda, ali je pošteno, da je država vsem poslovnim subjektom naložila davčno potrjevanje računov in ne samo tistim, ki jih niso izdajali? Nekdo je »kaznovan« ne da bi storil prekršek. Kazen brez zločina! Ali je to pravna država? Ali niso časi »kolektivnega kaznovanja« minili? Zakaj ni država preko inšpekcij rešila tega problema, zakaj je kaznovala vse in ne samo prekrškarjev? Ali država ljudi oz. potrošnike smatra samo kot »topovsko hrano« za doseganje svojih ciljev?

Država mora govoriti resnico. Kaj je resnica: sistem, ko kupcu ni bilo treba izročiti računa, če ga sam ni zahteval ali sistem, ko je treba kupcu izročiti račun, ta pa ga mora vzeti in imeti ob izhodu iz poslovnega prostora, in to pod grožnjo sankcije? Pa je resnica samo ena!

Kako se imenuje sistem, kjer so zaradi grehov enih kaznovani vsi? Mogoče pravna država? Da bo zadeva še bolj zanimiva, pa tisti, ki so grešili, verjetno večinoma sploh niso (bili) kaznovani.

___________________

Objava: Dnevnik, 21.4.2023 in v skrajšani obliki v Delu (19.4.2023) pod naslovom Izročanje računov kupcem spet obvezno.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*