O diskriminaciji žensk

Nedaleč nazaj je bil 8. marec, dan žena, ki je dan praznovanja enakopravnosti in dosežkov žensk. Čeprav smo že v 21. stoletju, pa je diskriminacija žensk še živa in je marsikje tudi sistemski problem, ki je vpleten v mnoge pore družbe. Diskriminacija žensk in nasilje do njih sta zakoreninjena v stoletnih seksističnih vzorcih, ki so določali in še določajo manjvrednost žensk. Ker do tega ni prišlo slučajno, se je treba vprašati, kdo je bil pri tem »glavni«?

Že dolgo cerkev kroji zahodno družbeno zavest in ta je zato bolj ali manj odraz cerkvene ideologije. Kakšna pa je ta? Cerkev uči: »Ženska naj se da poučiti tiho in z vso vdanostjo. Ne dovolim pa, da bi ženska poučevala, tudi ne, da bi gospodovala nad moškim. Tiho naj bo.« (1 Tes 2,11-15) In še: »Kakor v vseh Cerkvah svetih naj žene tudi v vaših Cerkvah molčijo. Ni jim namreč dovoljeno govoriti, ampak naj bodo podložne, kakor pravi tudi postava. Če pa se hočejo o čem poučiti, naj doma vprašajo svoje može, ker bi bilo sramotno, če bi žena govorila v Cerkvi.« (1 Kor 14,34-35) To so biblijske besede apostola Pavla.

Kaj so dejali nekateri drugi »cerkveni velikani«? Cerkveni oče in svetnik Avguštin: »Ženska je manjvredno bitje, ki ga Bog ni ustvaril po svoji podobi. Naravnemu redu ustreza, da žene služijo možem«. Tomaž Akvinski, tudi cerkveni učitelj: »Bistvena vrednota žene je v njeni sposobnosti rojevanja in njeni gospodinjski koristi« in »Ženska je napaka narave (…) s svojim presežkom vlage in s svojo podtemperaturo je telesno in duhovno (…) manjvredna (…) neke vrste pohabljen, zgrešen, spodletel moški …«. »Ženske so določene predvsem za to, da zadovoljijo moško pohotnost«, je dejal svetnik in cerkveni učitelj Janez Zlatousti. In še ena njegova misel: »Ves (ženski) spol je šibak in lahkomiseln. Odrešenje najdejo samo zaradi otrok«. Kaj o ženskah meni ustanovitelj Opus Dei? Pravi, da morajo biti kot preproge, po kateri hodijo ljudje. Avtorja knjige »Kladivo, ki ubija čarovnice«, dominikanca Sprenger in Institoris o ženski: »Pogled nanjo je lep, dotik strupen in druženje z njo smrtonosno.« In še papež Pij II.: »Ko vidiš žensko, misli, da je hudič! Je neke vrste pekel!« Cerkev je mnogo žensk, gre za milijone, neposredno ali posredno pobila kot čarovnice, saj v bibliji piše: »Čarovnice ne puščaj pri življenju.« (2 Mz 22,17)

Na zahodu prevladuje cerkvena ideologija, ki je že dolgo del vsakdanjega ravnanja mnogih ljudi, tudi tistih, ki niso katoliki. Tako navedeni citati »velikih» katolikov in cerkvenega svetnika Pavla kažejo, kje so korenine diskriminacije in nasilja nad ženskami, ki je še vedno zelo prisotno v zahodni družbi. Vsega tega ne morejo spremeniti niti javnosti všečne poteze papeža Frančiška, ki imenuje ženske na »pomembna« mesta v vatikanski hierarhiji, niti poteza cerkve v Sloveniji, ki je za tajnika svoje škofovske konference imenovala žensko. Ker se cerkveni nauk glede položaja žensk ni spremenil, je jasno, da gre za dobrikanje javnosti in ne za iskreno željo po spremembah. Zanimivo je, da mnoge ženske še vedno vztrajajo v organizaciji, ki jih sistemsko diskriminira. Če to vedo in ne izstopijo, se s tem strinjajo. In potem je čudno, da se nad to diskriminacijo pritožujejo.

V nasprotju s cerkvijo se je Jezus vedno zavzemal za ženske in njihovo enakopravnost. Zato tudi prej navedene izjave z njim nimajo nobene zveze. Kdo je potem njihov avtor?

____________
Tekst je bil  objavljen v reviji Reporter dne 20.3.2023 in tedniku Nedeljski dne 22.3.2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*