Živali in božič

Smo v predbožičnem času. Mnogi kristjani se bodo za božič zbrali v krogu svojih družin in se veselili Jezusovega rojstva. Ob tem si bodo zaželeli tudi vesele in srečne božične praznike. Ali bo božič vesel in srečen tudi za živali? Za mnoge ne, saj prav v tem času, podobno kot za veliko noč, za hrano zakoljejo zelo veliko živali. Za mnoga živa bitja je torej božični čas čas neizmernega strahu, trpljenja in grozljivega umiranja. Eni se torej veselijo, drugi umirajo.

Bi Jezus, ki je sicer ljubil živali in se zanje boril na vsakem koraku, bil srečen in vesel, če bi videl, da ob praznovanju njegovega rojstnega dne tečejo potoki krvi nedolžnih živih bitij – potoki krvi, ki jih z uživanjem mesa proizvajajo tudi mnogi kristjani? Bi se s tem strinjal ali bi takšno praznovanje svojega rojstnega dne odklonil? Bi se Jezus strinjal s tem, da koljejo bitja, ki jih je ustvaril njegov oče Bog Stvarnik? Bi se Jezus strinjal s tem, da se v njegovem imenu povzroča božjim bitjem grozljivo trpljenje? Bi bil Jezus tiho ali bi spomnil kristjane na peto božjo zapoved Ne ubijaj, ki velja tudi v odnosu do živali? Ne piše Ne ubijaj ljudi, temveč Ne ubijaj! Kaj bi Jezus rekel cerkvi, ki dopušča uživanje mesa in s tem uničevanje božjega stvarstva? Ali bi se Jezus strinjal s cerkvenim prekletstvom vegetarijancev, ki gaje izrekel papež Janez III. v 6. stoletju in je bilo v preteklosti podlaga za cerkveno preganjanje. Ali ne bi Jezus, ki se seveda ni boril samo za živali, temveč tudi za ljudi, kristjane opozoril tudi na to, da z uživanjem mesa ne škodujejo samo živalim, ampak tudi sebi. Ker je meso rizični faktor za marsikatero civilizacijsko bolezen.

Jezus je bil vegetarijanec. Ali ni to za današnje kristjane odločilno dejstvo, da tudi oni postanejo vegetarijanci? In tako prispevajo svoj delež k preprečevanju uničevanja okolja, podnebja …

Objava: 7dni, 20.12.2006.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post