Dokler se bo živalim godilo slabo, se bo ljudem

Čeprav se položaj živali na določenih področjih nekoliko izboljšuje, je generalno gledano zelo slab. Še vedno imajo status stvari, sicer živih, in nimajo osnovnih pravic, ki bi ščitile njihovo dostojanstvo in življenje. Z njimi človek lahko počenja karkoli, predvsem pa tisto, kar določita vlada in parlament. Ker so vlade in parlamenti sestavljeni iz lovcev, uživalcev mesa, ljubiteljev raznih prireditev, ki so v škodo živali, vse to teče dalje, saj se ti nočejo odpovedati svojim hobijem in te dejavnosti prepovedati.

Masaker se nadaljuje. V Sloveniji lovci, po ukaze države, pomorijo letno več kot 100 tisoč živali, po vsem svetu več kot 200 milijonov. Čeprav je dokazano, da lov povečuje število živali, saj se vrsta pred izumrtjem brani z več rojstvi in čeprav obstajajo drugi načini regulacije rojstev živali, če bi bilo teh res preveč, potoki krvi tečejo dalje. Dejstvo, da ima narava v sebi vse mehanizme, s katerimi uravnava število živali na nekem področju, države ne zanima. Nekaj dni nazaj je minister celo ukazal poboj 74 medvedov in 12 volkov za naslednje obdobje. Še večji masaker kot pri lovu se dogaja v klavnicah v njih v Sloveniji letno pomorijo več kot 30 milijonov nedolžnih živali, po vsem svetu več kot 50 milijard (brez rib). Čeprav je znanstveno dokazana velika škodljivost mesa in drugih živil živalskega izvora, pomori tečejo dalje. Ne trpijo in umirajo samo živali, temveč tudi ljudje; ki uživajo meso, mleko … “Umirata” tudi narava in podnebje, saj je masovna živinoreja dokazano eden največjih uničevalcev narave in ima po neki študiji v izpustu škodljivih toplogrednih plinov več kot 50% delež. Vse to ve tudi država, pa molči in ne ukrepa kot da želi, da se nadaljuje uničevanje živali, narave in ljudi. Podobno se dogaja pri poskusih na živalih, ki so zločin nad zločini desetine milijonov živali je okrutno mučenih. Čeprav izsledkov teh poskusov ni mogoče prenesti na ljudi, saj živali reagirajo drugače kot človek, se ti poskusi na veliko odvijajo v medicini, kjer iščejo zdravila za bolezni, ki jih povzroča uživanje živil živalskega izvora. Živali so torej dvakrat žrtve: prvič, ko jih človek poje, drugič pa ko na njih delajo poskuse, da bi našli zdravilo, ki bi ozdravilo tistega, ki je pojedel žival. Najboljše “zdravilo” za vse to je seveda veganska prehrana. Veganstvo državi seveda ne diši, saj maje temelje vladajoči ideologiji, zato proti njej vodi križarsko vojno. Jasen dokaz za to je nedavna smrt dojenčka, kjer bila veganska prehrana takoj, čeprav vzrok smrti sploh še ni bil znan, za otroke označena kot škodljiva in zdravju nevarna, celo prepovedana. Kot da država ne pozna stališča največjega svetovnega dietetičnega združenja, to je ameriškega, pa tudi mnogih drugih (npr. kanadskega), ki pravi, da je uravnotežena veganska prehrana primerna za vse starostne dobe, tudi za otroke, in da nudi vsa potrebna hranila za zdrav razvoj oz. življenje. Z vegansko prehrano bi lahko reševali slovensko zdravstveno blagajno. Tudi to države ne zanima. Rajši bo ljudem pobrala oz. omejila zdravstvene pravice, kot da bi jih s pomočjo veganske prehrane razširila. Ljudje pa bodo še naprej trpeli in umirali.

Vprašanje živali je eno ključnih vprašanj naše družbe. Dokler se bo živalim godilo slabo, se bo tako godilo tudi ljudem, kajti, kar človek seje, to žanje. Dokazov o tem je vedno več. Potrebno je spremeniti pot in iti po poti zlatega pravila: kar ne želiš, da ti drugi storijo, ne stori ti njim. Država bi za živali lahko bila vsaj na dan svetovnega varstva živali. Prepovedala kakršnokoli ubijanje živali, zaprla klavnice, lovce poslala na dopust. To bi imelo velik simbolni pomen za živali. Lahko bi to raztegnila na ves teden okoli 4. oktobra in šle dlje. Samo sanje? Trenutno, kasneje pa ne več.

Objava: 12.10.2011.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post