Ujetniki necepljenih?

V Sloveniji se vedno pogosteje pojavlja trditev, da smo ujetniki necepljenih. Tudi direktor NIJZ Milan Krek je v intervjuju na RTV SLO (12.9.2021) govoril o tem, saj je dejal da »mi zdaj postajamo talci necepljenih ljudi. Zdaj zbolevajo in umirajo in hodijo v bolnišnico ljudje, ki niso cepljeni«. Ali smo res talci necepljenih?

Dejstvo je, da zbolevajo tisti, ki so nezaščiteni in ne necepljeni sami po sebi. Če cepljeni nosi masko, ki ščiti pred okužbo, praktično ne bo okužen in ne bo zbolel ter se znašel v bolnišnici. V bolnišnici pa se bo lahko znašel cepljeni, ki ne bo zaščiten z masko, saj je znano, da cepljenje ni 100% zaščita pred okužbo. Glede mask je treba navesti, da imajo maske FFP2 filtracijsko učinkovitost zaščite najmanj 94%, maske FFP3 pa celo 99%, cepljenje pa manj, saj učinkovitost sčasoma pada. Ali niso potem omenjene maske boljša zaščita pred okužbo kot cepljenje? Poleg tega lahko tudi cepljeni, prebolevniki in testirani širijo virus, ki ga pa tisti z maskami FFP2 ali FFP3 praktično ne. Zato se postavi vprašanje, kaj je bolje: da so ljudje cepljeni oz. testirani ali da nosijo maske FFP oz. FFP3. Vprašanje je torej, čigavi talci smo? Ali smo res talci necepljenih ali pa smo talci svojih napačnih ravnanj, ko se npr. ne zaščitimo s primerno masko ali drugače in se okužimo ter mogoče znajdemo v bolnišnici. Ob tem bi bilo potrebno še navesti, da ima človek zakonsko dolžnost, da skrbi za svoje zdravje oz. ga varuje. To pa pomeni, da se mora zaščiti pred koronavirusom z maskami, ki ščitijo pred okužbo ali/in s čim drugim primernim, kar seveda velja tudi za cepljene osebe, saj cepljenje ne zagotavlja 100% zaščite pred okužbo oz. je ta manjša kot pri omenjenih maskah. Tudi dejstvo, da morajo v določenih primerih tudi cepljeni nositi maske je v tem smislu povedno. Zakaj potem maska ni enakovredna zaščita kot PCT, če v bistvu celo bolje ščiti kot PCT?

Še nekaj o maskah. Zanimivo je, da vlada ni predpisala obvezne uporabe tistih mask, ki najbolje ščitijo, temveč se kot primerne smatrajo celo doma narejene maske, katerih zaščita pred virusom je majhna. Ali se državi ne gre za zaustavitev širjenja virusa? Če da, zakaj ljudem ne zagotovi najboljših mask in to brezplačno? Kdo bolj ogroža sebe in druge: testirana oseba brez maske v smislu PCT ali necepljena oseba z masko FFP2 (FFP3)? Testirana oseba lahko gre na teraso lokala, čeprav lahko širi virus, oseba z masko FFP2 brez PCT pa ne (stanje 27.9.2021), čeprav je verjetnost, da bo širila virus majhna. Absurdno, kot da bi se nekdo norčeval iz ljudi in tudi pravne države! Pa še to: Ali Svetovna zdravstvena organizacija kot minimalni standard zaščite ne priporoča maske standarda KN95 (sem spadajo tudi maske FFP2), pri nas pa so dovoljene, kot že navedeno, celo doma narejene maske, ki so daleč proč od tega standarda!

Mnogi, med njimi tudi politiki, strokovnjak in znanstveniki, trdijo, da so cepiva proti koronavirusu varna. Ali je to res? Ali so znani dolgoročni učinki cepiv proti koronavirusu? Niso! Če so cepiva varna, zakaj potem po vsem svetu mnogi cepljeni hudo zbolevajo in celo umirajo, tudi v Sloveniji ne manjka tega? Zakaj bi se človek potem cepil in ogrožal svoje zdravje, s čimer bi ravnal celo proti zakonski dolžnosti varovanja svojega zdravja, če se lahko enostavno zaščiti s primerno masko in drugimi ukrepi (razdalja …) Tudi tisti, ki se ne smejo cepiti, se lahko oz. se celo morajo zaščiti s primerno masko ali pa kako drugače!

Objava: Dnevnik, 29.9.2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*