Trpljenje živali je trpljenje ljudi

7 dni spremljam že vrsto let. V njem najdem vedno več tematik, ki me zanimajo in jih spremljam tudi zaradi svojega dela.

Živali, narava, okolje, vegetarijanstvo, veganstvo, vse to so tematike, ki so v zadnjem času stalno prisotne v tem tedniku. Posebej tematika živali je dobro zastopana. Poleg kratkih novic s področja živali, ki prinašajo bistvene novosti s področja znanosti o živalih, je tudi mnogo besedil, ki to tematiko obravnavajo bolj poglobljeno, vendar na način, da je dostopen širši javnosti, in da je v korist živali. Mnogi mediji tega nimajo ali pa manj kot 7 dni. Nekateri celo predstavljajo problematiko živali tako, da v ljudeh zbudijo strah pred njimi. To predvsem velja za medvede in volkove, ki jih nekateri prikazujejo kot “hudobne“ zveri, čeprav so tako medvedi kot volkovi zelo miroljubni in bi samo izjemoma napadli ljudi, v bistvu v “samoobrambi“. Mnogi mediji živali še vedno obravnavajo (samo) kot osnovno sredstvo za zadovoljevanje človekovih potreb, 7 dni pa se vedno bolj izvija iz tega oklepa antropocentričnega pogleda na svet, ki živalim, vedno bolj pa tudi ljudem, prinaša toliko gorja in trpljenja. Spomnimo se samo masovne živinoreje, kjer trpi in umira milijarde živali in posledic tega: zastrupljeno okolje, podnebne spremembe, civilizacijske bolezni. Trpljenje živali je trpljenje ljudi. Zato besedila o vegetarijanstvu in veganstvu, ki jih objavlja 7 dni, niso pomembna samo za bralce tega tednika, temveč tudi širše: so zelo dragocen prispevek k boljši družbi. So podlaga, da lahko vsakdo razmisli, ali je njegov način prehranjevanja oz. življenja res pravi, ali pa bi bilo bolje, da ga spremeni. Seveda k boljši družbi v tedniku stremijo tudi drugi teksti, npr. s področja medicine, ekologije, miroljubnega in eko kmetijstva…

Pred leti sem v 7 dni prebral kratko novico o tem, kako znanstveniki “prisluškujejo“ komunikaciji med dvema enoceličnima organizmoma, česar v drugih medijih nisem zasledil. To je bila zame znanstvena potrditev tega, kar sicer že vem: da poteka komunikacija tudi med bitji na “nižjih“ ravneh. Če se 7 dni ne bi zavedal pomembnosti takšne in podobnih znanstvenih raziskav, bi po vsej verjetnosti še sedaj bil brez te zelo pomembne informacije, informacije, ki je na žalost vladajoča ideologija ne želi vključiti v svoj miselni svet.

Problematika živali vedno bolj dobiva na “družbeni“ teži, česar se 7 dni zaveda. Prijateljem živali in narave ter tistim, ki stremijo k boljši družbi. 7 dni vsak teden prinese nekaj koristnega, kar bodo lahko tako ali drugače uporabili v korist živali in boljše družbe. Naj tako ostane še naprej in upam, da bo takšnih tekstov še več. Tako tistih poglobljenih kot tistih kratkih, kjer se v dveh ali treh povedih pove bistvo.

Objava: 7dni, 4.1.2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post