Tajni cerkveni arhivi polni pedofilskih okostnjakov?

Avgusta 2018 so v Pensilvaniji objavili morda najpodrobnejše poročilo o spolnih zlorabah v katoliški cerkvi. V obdobju 70 let je tam več sto klerikov zlorabilo več kot tisoč otrok, cerkev pa je vse to sistematično prikrivala. Poročilo je bilo pripravljeno na podlagi zaupnih arhivov škofij.

Cerkveni zločini vedno bolj prihajajo na dan. Če so kleriki v Pensilvaniji samo v zadnjih 70 letih zlorabili več kot tisoč otrok, koliko so jih zlorabili prej, ko je bila cerkev še vplivnejša. Gredo številke zlorabljenih otrok v deset tisoče? In Pensilvanija je samo ena izmed ameriških zveznih držav, teh je 50. Pa v ZDA ni samo nekaj škofij, kot jih je v Pensilvaniji, temveč jih je okoli 200. Ker je cerkev sistematično prikrivala spolne zlorabe klerikov po svetu, je jasno, da je v ZDA ogromno katoliške pedofilije, ki še ni prišla v javnost. Če bo prišlo do preiskav še v ostalih ameriških škofijah, se bo verjetno odkrilo, da je zlorabljenih otrok na sto tisoče, kleriških storilcev pa na deset tisoče. Zato ne čudi izjava kardinala Daniela DiNardo, da je cerkev v ZDA na pragu »moralne katastrofe«. Kaj pa se je v zvezi s tem v cerkvi v ZDA dogajalo v prejšnjih stoletjih, ko je bila cerkev še močnejša kot danes, si je težko zamisliti. Domnevati pa je, da so se spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov in škofov dogajale kot po tekočem traku. Verjetno še hujše od opisane: »Odkar je bilo poročilo objavljeno, si z rokami zakrivam obraz. … Brala sem o dečku, ki ga je duhovnik tako nasilno posiljeval, da mu je poškodoval hrbtenico. Bolečine žrtve so lajšali z opiati, postal je odvisen, vzel prevelik odmerek ‘zdravil’ in zdaj je mrtev. Ne vem, ali je mrtev tudi dotični duhovnik. Sploh več ne vem, za kaj naj molim …,« je dejala Simcha Fischer v zvezi s poročilom o pedofiliji v Pensilvaniji (zapis na spletni strani tednika Družina). Da se ugotovi, kaj se je dogajalo, bi bilo treba odpreti tajne škofijske arhive v ZDA, pa tudi v škofijah po svetu, ki jih je več tisoč.

In odziv Vatikana? Vatikanski tiskovni predstavnik je zapisal, da »obstajata le dve besedi: sram in žalost«. To je satansko, bi bilo mogoče dodati. Vatikan pravi, da je papež na strani žrtev. Če bi to res bilo, bi krivce že zdavnaj kaznoval, žrtvam pa izplačal pravično odškodnino. Papež je na strani svoje cerkve, ki jo brani z vsemi sredstvi. Če cerkev trdi, da je papež na strani otrok, je to samo zaradi lepšega – da se v javnosti polepša cerkvena podoba. Dvoličnost, v kateri je papež Frančišek veliki mojster.

Vsaka škofija ima tajni arhiv, tudi v Sloveniji. Kaj se skriva v njem? Podatki o pedofiliji, finančnih zlorabah …? Zakaj ima škofija tajni arhiv? Kaj skriva? Če deluješ pošteno, kaj bi potem skrival? Če je Sveti sedež čist, zakaj ima potem tajni arhiv? Kaj skriva? Ali je Jezus imel tajni arhiv?

Ali si upa cerkev v Sloveniji odpreti tajne arhive in njihovo vsebino pokazati javnosti? Koliko pedofilskih okostnjakov je v tajnih škofijskih arhivih v Sloveniji?

Objava: Nedeljski, 7.11.2018.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*