Pomor medvedov

Po osnutku vladnega odloka naj bi lovci ubili 175 medvedov in 11 volkov. Razlog za pomor je dejstvo, seveda po navedbah države, da naj bi te živali povzročale škodo, ubijale domače živali …

Dokazano je, da večji, kot je odstrel živali, več se jih rodi. Seveda to velja tudi za medvede. Zato je jasno, da je »veliko« število medvedov predvsem posledica lova nanje in seveda tudi hrane, ki jim jo nudi človek. Odstrel 175 medvedov lahko vrsto spodbudi k še več rojstvom, kar bo imelo v prihodnosti za posledico po vsej verjetnosti še večji odstrel. To ustreza lovcem, saj bodo ob ubijanju imeli še več lovskega užitka in več denarja za prodane trofeje. Več medvedov pa bo verjetno pripeljalo še do več konfliktov med prebivalstvom in medvedi, zaradi česar bo še več zahtev po ubijanju medvedov. To pa ima lahko za posledico še večji poboj medvedov, pa čeprav se da mnoge konflikte preprečiti z izobraževanjem prebivalstva. V Ameriki so namreč dokazali, da več ubijanja ne zmanjšuje števila konfliktov, temveč se to lahko zgodi z izobraževanjem prebivalstva. Ni razloga, da pri nas ne bi bilo enako. Ubijanje medvedov je torej škodljivo, še posebej, kar je dokazano, da ima narava v sebi vse mehanizme, s katerimi uravnava število živali. Kdo ve, koliko živali prenese neko okolje: človek ali narava. Vsekakor narava. Zmotljiv človek tega ne ve. Lov ruši naravno ravnovesje, povzroča potoke krvi, konflikte in trpljenje živali. Zato je ubijanje medvedov nepotrebno in s tem mučenje živali, saj se po zakonu nepotrebna smrt živali smatra kot mučenje živali.

Ali ne nosi država, ki odreja odstrel, glavne odgovornosti za škodo, ki naj bi jo povzročili medvedi. Ali ni za lokalno prebivalstvo bolj nevaren odstrel medvedov, kot pa ti sami? Očitno je, da so te živali žrtev napačne državne politike. Namerno? Ali so žrtev napačne državne politike tudi lokalni prebivalci? Konfliktne situacije namreč padejo nanje in ne na tvorce napačne politike! Vse to velja tudi v primeru volkov!

Objava: Delo, 31.7.2018.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*