Papež in vojna v Ukrajini

Papež Frančišek je 25. marca 2022 vse človeštvo, predvsem pa Rusijo in Ukrajino zaradi vojne med njima, posvetil Marijinemu Brezmadežnemu srcu, pri čemer je dejal, da naj Marija svetu priskrbi mir in prenehanje vojne. Ali bo Marija uslišala papeža in res priskrbela mir? Vprašanje! Mnogo več od omenjene posvetitve bi papež Frančišek, ki ima nad katoliki vso cerkveno oblast, naredil, če bi od katoliških politikov, npr. predsednika Bidna, zahteval, da prenehajo pošiljati orožje v Ukrajino in podpirati vojno – mnogi zahodni politiki, ki pošiljajo orožje v Ukrajino in tako podpirajo pobijanje in uničevanje, so namreč katoliki. Če ne bi Zahod vojaško podpiral Ukrajino, bi se vojna prej končala, kar bi za posledico imelo mnogo manj mrtvih ljudi, uničenih mest, beguncev … Ali je papež zahteval, da katoliški politiki prenehajo pošiljati orožje v Ukrajino? Če da, ali jih bo preklel in s tem vrgel v cerkveni večni pekel, če ga ne bodo ubogali? Če ne, ali potem tudi on podpira ubijanje in uničevanje v Ukrajini, čeprav uči Božjo zapoved »Ne ubijaj« in čeprav je bil Jezus pacifist? Seveda bi papež moral enako kot od politikov zahtevati tudi od drugih katolikov! Katoliškim vojakom bi moral npr. pod grožnjo prekletstva ukazati, da ne sodelujejo v omenjeni vojni in da izkoristijo ugovor vesti, če so vojaški obvezniki. Tudi od drugih katolikov bi papež moral zahtevati, da na noben način ne podpirajo dobave orožja v Ukrajino ali česar drugega, kar podpira ubijanje in drugo uničevanje.

Ker pa papež podpira vojne, ki niso v nasprotju s cerkvenimi interesi, je jasno, da vsega omenjenega ne bo naredil. Za papeža ni bistveno, da vojska ni v korist ljudstva, saj če ni vojske, ni vojne, niti ni zapravljanja denarja zanjo v mirnem času. Namesto da bi denar šel za socialno državo, se steka v žepe trgovcev s smrtjo in v dejavnost, ki je namenjena uničevanju. Vojska tako obstaja zato, da brani obstoječi nepravični družbeni red z izkoriščevalsko politiko na čelu in ne ljudi. Ti so najbolj varni v državi, ki nima vojske, in to ne glede na to, ali imajo vse njene sosede vojske in jo lahko napadejo. Napad v tem primeru namreč ne pomeni vojne, ker napadena država nima vojske, eventualno pomeni samo zamenjavo oblasti (vsaka oblast, pa naj si bo to npr. v Moskvi ali Berlinu, izkorišča ljudi), ljudje pa bolj ali manj v miru živijo dalje.

Vsi tisti, ki povzročajo trpljenje ali pobijajo ljudi in živali, uničujejo domove in naravo, pa naj se to dogaja pri napadu ali obrambi, kar seveda velja tudi za vse tiste, ki to kakorkoli podpirajo, se bodo slej ali prej znašli na sodišču, če ne na posvetnem, pa na vzročnem, mogoče celo na obeh. Mnogi vojni zločinci se bodo izognili posvetnemu sodišču, ker bodo zbežali ali bodo med zmagovalci, toda zakonu vzroka in učinka ne morejo uiti. Vzročno sodišče (kar seješ, to žanješ) jim bo kot »kazen« dodelilo to, kar so povzročili drugim. To pa v bistvu pomeni, da so kaznovali sami sebe in to je pravično.

_______
Objava: Ona, 12.4.2022 in Nedeljski, 4.5.2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*