Papež in 49 migrantov na ladji

Papež Frančišek je po poročanju Vaticannews v nedeljo (6.1.2019) z okna apostolske palače dejal: »Dragi bratje in sestre, že nekaj dni 49 oseb, ki so bili rešeni iz mediteranskega morja in so na dveh ladjah nevladnih organizacij, išče varno pristanišče, kjer bi se izkrcali. Užaloščen poziv namenjam evropskim voditeljem, da pokažejo konkretno solidarnost do teh oseb.« Dan kasneje pa je na srečanju s člani diplomatskega zbora, akreditiranega pri Svetem sedežu, dejal, da mora mednarodna skupnost zaščiti tudi migrante, ki svoje domove zapuščajo zaradi revščine, preganjanja, nasilja ali klimatskih nesreč in sprememb. »Vsak človek hrepeni po boljšem in srečnejšem življenju,« je poudaril Frančišek.

Papež Frančišek poziva evropske voditelje, da so solidarni do 49 migrantov na ladji. Kje pa je njegova solidarnost? Zakaj Vatikan ni sprejel teh beguncev, ki so ždeli na dveh ladjah in jih več kot dva tedna nihče ni hotel sprejeti? Zakaj jih papež ni namestil v vatikanskih palačah ali drugih svojih stanovanjih? Papež poziva druge, da sprejmejo begunce, sam pa tega, kar pričakuje od drugih, noče storiti. Kaj pa zlato pravilo? Zakaj papež tem migrantom ne omogoči boljšega življenja, saj ve, da ti hrepenijo po njem. Sredstev, da jim to omogoči, ima namreč na pretek, saj je upravitelj celotnega cerkvenega premoženja na svetu, ki znaša več tisoč milijard evrov. In nekaj evrov, ki bi jih porabil za to, da omogoči 49 migrantov srečnejše življenje, se v cerkvenem premoženju sploh ne bi poznalo.

Če že papež »ne more« sprejeti 49 migrantov, zakaj potem javno ne ukaže katoliškim državnim voditeljem, da sprejmejo omenjene ljudi. Ti so mu namreč po cerkvenem nauku podrejeni in morajo zato izpolniti njegove ukaze. Če bi se mu uprli, pa bi jih izobčil!

Po sadovih jih boste spoznali, pravi Jezus. To seveda velja tudi za papeža in cerkev. Ali so papeževe besede glede migrantov samo cenen piar za izboljšanje podobe cerkve v javnosti, kajti dejanj ni?

Poslano na Delo dne 10.1.2019, vendar še ni bilo objavljeno.

Print Friendly, PDF & Email

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*