Orožje, ki je »streljalo« tudi v parlamentu

V članku z gornjim naslovom, ki je bil objavljen v Dnevniku dne 19.8.1999 je bilo mogoče brati, da je na osrednjem vadbišču Slovenske vojske dne 18.8.1999 potekalo bojno urjenje I. bataljona 73.brigade Slovenske vojske v napadnem bojevanju pehotnega in minometnega voda z bojnim streljanjem. Brati je bilo mogoče tudi, da je vod napadel neimenovani hrib, vojaki pa so prikazali dokaj dobro usposobljenost ter so uničili vse tarče …

V zvezi s tem se postavi vprašanje, ali so mine padale samo na neimenovani hrib ali mogoče še kam drugam?

Nesporno je, da so mine padale v naravo in povzročile mnogo uničenja na tistem področju. Namerno je bilo ubitih oz. uničenih mnogo živali in rastlin.
Ustava RS v 5. členu med drugim določa, da Republika Slovenija skrbi tudi za ohranjanje naravnega bogastva. Ker živali in rastline spadajo v naravno bogastvo in njihovo uničevanje ni ohranjanje naravnega bogastva, temveč temu nasprotno dejanje, ali niso torej mine padle tudi na 5. člen slovenske ustave. Ali niso tako mine poškodovale ne samo narave, temveč simbolno tudi slovensko ustavo? Ali so mine padle še na kakšno ustavno določilo?

Po 4. odstavku 1. člena Zakona o varstvu okolja je merilo vseh ravnanj in norm varstva okolja tudi preživetje, zdravje in počutje živih organizmov. Ker so mine s svojim delovanjem uničile mnoge žive organizme v naravi, ali niso simbolno padle tudi na del 4. odstavka 1. člena Zakona o varstvu okolja? Ali se torej imenuje merilo ravnanj za preživetje, zdravje in počutje živali in rastlin na neimenovanem hribu »mina«? Z minami ohranjati zdravje, počutje in preživetje živali in rastlin? Čudno.

Ker so mine uničile mnogo rastlin in živali na neimenovanem hribu, kot je že bilo navedeno, ali niso s tem padle tudi na Zakon o ohranjanju narave, kjer je recimo v 12. členu navedeno, da so rastline in živali pod posebnim varstvom države. Ali se je posebno varstvo države za ubite živali in rastline na neimenovanem hribu imenovalo mina?

Ohranjati ali uničevati? Kaj želi slovenska ustava?

Objava: Dnevnik, 31.8.1999.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*