Ogljični odtis vojne in vojske

Veliko se govori o ogljičnem odtisu prometa, energetike in kmetijstva, zelo malo ali pa nič pa ne o ogljičnemu odtisu vojne, tudi okoljskem, še posebej sedaj, ko vojna v Ukrajini še vedno traja. Torej, kakšen je ogljični pa tudi okoljski odtis vojne? Odgovor je jasen: uničujoč.

Vojaška vozila, letala in ladje … so veliki porabniki fosilnih goriv, ki sproščajo v ozračje ogromne količine toplogrednih plinov in tako škodijo podnebju. Seveda pa ni samo podnebje žrtev vojne, temveč sta to tudi okolje in živali. Okoljska škoda zaradi vojne vključuje neposredno in posredno škodo v zraku, gozdovih, zemlji in vodi, ostanke in onesnaženje zaradi uporabe orožja, vojaške opreme in objektov ter onesnaženje zaradi obstreljevanja več tisoč objektov s strupenimi in nevarnimi snovmi. Ta škoda je praktično nepredstavljiva.

Če je uničevalni odtis (ogljični in neogljični) vojne zastrašujoč, kakšen pa je ta odtis pri vojski? Kajti ne obstajajo samo vojne, temveč tudi »nepregledno« število vojska. Tudi ta je velikanski. Globalni militarizem bi bil, če bi bil država, po izpustih toplogrednih plinov na četrtem mestu. Ogljični odtis ameriške vojske je večji od odtisa večine držav. Kakšni so ogljični odtisi pakta Nato in vojska drugih držav? Vsekakor zelo veliki! O tem se praktično ne govori. Ali mednarodne konference od vojsk zahtevajo poročanje o ogljičnem odtisu oz. njegovem zmanjševanju? Ali so vojske vključene v pariški podnebni sporazum? Globalni militarizem (vojske in vojne) je gledano v celoti eden največjih uničevalcev podnebja, zemlje in vode, zraka in ekosistemov.

Obstaja pa še ena vojna, kjer sicer vojni sovražniki, npr. Rusi in Ukrajinci ter njihovi podporniki, delujejo skupaj. Gre za vojno ljudi proti živalim, ki se vodi s pomočjo živinoreje, lova, ribolova … Gre za brutalno vojno, ki vsako leto prinese tisoče milijard umorjenih kopenskih in vodnih bitij, pri čemer kot posledica izjemnega trpljenja čutečih živih bitij nastaja strahoten potencial negativne energije, ki se prej ali slej vrne k povzročiteljem. In se že vrača, kar je vidno tudi po naravnih nesrečah! Vojna proti živalim preko živinoreje in z njo povezanih dejavnosti emitira v zrak ogromne količine toplogrednih plinov, porablja neverjetno količino fosilnih goriv in uničuje zemljo, vodo in zrak. Uničuje pa seveda tudi mnoge ljudi, ki uživajo škodljiva živila živalskega izvora. Koliko energije in drugih surovin je potrebne za kg mesa in koliko za kg krompirja. V trgovinah so ogromne hladilne omare za živila živalskega izvora, ki goltajo elektriko. Ali v isti trgovini vidimo kakšno hladilno omaro za krompir? Kaj pa prevoz mesa v tovornjakih s hladilniki? Ali bi v Sloveniji bil potreben NEK 2, če bi odpravili živinorejo?

Militarizem in vojna do živali sta uničujoči dejavnosti, pa sta kljub temu prejemnici stotine milijard javnih sredstev. Čeprav država ve, kako uničujoči sta, pa ju kljub temu financira. Glede na to se je mogoče vprašati, ali država namerno hoče uničevanje, ki ga povzročata militarizem in vojna do živali?

Veliko se govori o zelenem prehodu. Ali sta v ta prehod vključena tudi vojska ter živinoreja in z njima povezane dejavnosti? Če ne, ali ni potem zeleni prehod prevara? Kajti dve zelo negativni dejavnosti, ki porabljata ogromne količine fosilnih goriv in ki tudi drugače zelo uničujeta družbo in naravo, bi ostali praktično nedotaknjeni in bi še naprej bolj ali manj uničevali. Nekaj »sramežljivih« poskusov omejevanja živinoreje sicer obstaja, toda to je le kaplja v morje. Na področju militarizma pa se nasprotno krepijo vlaganja v vojske, kar bo še povečalo ogljični odtis vojske. Ali ne kaže to na to, da se lahko zelenilo spremeni v črnino? Ali se bližamo raju ali peklu?

Ali lahko zeleni prehod uspe, ne da bi odpravili vojsko in živinorejo, ki še vedno imata »svetniški sij«? Vprašanje! Ali ni lažje odpraviti živinoreje, pri čemer bodo praktično vsi na boljšem, kot pa zamenjati energetski sistem? Kaj bo prinesel zeleni prehod? Ljudstvu draginjo, dobiček lobijem?

Pred kratkim je Slovenija doživela uničujoča neurja s poplavami. Zanimivo je, da so bila prizadeta območja, ki so izrazito živinorejska. Ali je bilo to naključno? Kar seješ, to žanješ! Tudi živinoreja seje uničevanje in zdaj ga je dobila nazaj.

_____
Objava: Večer, 4.9.2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*