O katoliški pedofiliji v preteklosti

Ko se je papež vračal iz obiska baltskih držav, je na letalu novinarjem spregovoril o spolnih zlorabah v cerkvi. Med drugim je dejal, da so se zlorabe v preteklosti večkrat prikrivale predvsem zaradi sramu. Dogodke iz preteklosti moramo zato znati brati v luči takratne miselnosti in ne s spoznanji, kot jih imamo danes, pravi Frančišek.

To je zanimiva izjava. Iz nje bi bilo mogoče razbrati, da je bila cerkvena pedofilija v preteklosti tako ali drugače sprejemljiva, ker je bila takrat drugačna miselnost. Ta je npr. otroke pod močnim vplivom cerkve obravnavala kot objekt in ne subjekt, kar velja danes. Ali papež s to izjavo opravičuje preteklo cerkveno pedofilijo? In jo hoče prikazati kot nekaj neproblematičnega? Jasno je, da tega ne more storiti. Božje zapovedi, ki jih uči tudi cerkev, so vedno enake. To, kar velja danes, je veljalo tudi v preteklosti. Vsebina šeste zapovedi, katere kršitev je spolna zloraba otrok, je enaka danes kot včeraj in prej. Zato je jasno, da je potrebno cerkveno pedofilijo, in seveda njeno prikrivanje, obravnavati enako sedaj kot v preteklosti. Papež še pravi, da obstajajo statistike, po katerih se večina zlorab zgodi v družini. Na zahodu prevladuje katoliška cerkev. Domnevati je, da je tam večina družin v celoti ali vsaj delno katoliških, zato v njih, gledano vsaj statistično, spolne zlorabe otrok v glavnem storijo katoliki laiki. Ti pa so poleg klerikov, kot to pravi cerkev, del nje in zato velja, da je tudi pedofilija katoliških laikov cerkvena. Ob upoštevanju spolnih in drugih zlorab otrok s strani katoliških klerikov in laikov ter sistematičnemu prikrivanju vsega tega, bi bilo mogoče reči, da je katoliška cerkev organizacija, kjer je daleč največ pedofilije. To pa pove marsikaj o katoliški cerkvi, še posebej tudi to, da že ves čas namenoma krši Božje zapovedi. Namesto izpolnjevanja le-teh bolj ali manj prakticira takšno ali drugačno nasilje nad otroki in seveda tudi drugimi.

Objava: Delo, 3.10.2018.

 

Cerkveni odmev:

O katoliški pedofiliji v preteklosti

Na Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK) zavračamo širjenje neresničnih informacij, ki jih je navedel g. Vlado Began v članku z zgornjim naslovom, objavljenim v Delu v Pismih bralcev 3. oktobra 2018. V njem stigmatizira in širi nestrpnost do katoličanov s tem, ko katoliške družine, zaradi njihovega verskega prepričanja, obtožuje spolne zlorabe otrok. Na Tiskovnem uradu SŠK odločno zavračamo omenjena stališča g. Begana in poudarjamo, da si v naši Cerkvi prizadevamo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja nad otroki.

Za ta namen smo na naši spletni strani objavili vse relevantne informacije s področja zaščite otrok. Prav tako poudarjamo, da se v Sloveniji verski vzgoji otrok in mladoletnih poleg staršev posveča 2196 katehistinj in katehetov, redovnic, diakonov, duhovnikov in drugih (podatek je za leto 2016), ki svoje delo opravljajo požrtvovalno in zelo kakovostno. Na SŠK si želimo, da bi bilo poročanje o naši Cerkvi in katoličanih bolj celovito, zato vabimo avtorja in vso zainteresirano javnost, da nas za ta namen kontaktira in pridobi ustrezne informacije.

dr. David Kraner
tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference

Objava: Delo, 6.10.2018.

 

Moj odgovor:

O katoliški pedofiliji v preteklosti

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) je odgovoril na moj tekst, ki je bil pod gornjim naslovom objavljen v Delu 3.10.2018. V njem navaja, da sem stigmatiziral in širil nestrpnost do katoličanov s tem, ko katoliške družine, zaradi njihovega verskega prepričanja, obtožujem spolne zlorabe otrok. To ne drži. V svojem tekstu sem navedel samo to, da domnevam, da je na zahodu večina družin celoti ali vsaj delno katoliških, zato v njih, gledano vsaj statistično, spolne zlorabe otrok v glavnem storijo katoliki laiki. To je bil odziv na papeževe besede, da se večina zlorab zgodi v družini. Nikjer nisem zapisal, da je pedofilija v katoliških družinah povzročena zaradi njihovega verskega prepričanja. Sicer pa je katoliška cerkev zadnja, ki lahko komurkoli očita nestrpnost, saj je ona s svojim naukom in dejanji zgled nestrpnosti. Jezus: »Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? (…) Hinavec, odstrani najprej bruno iz svojega očesa in potem boš razločno videl odstraniti iver iz očesa svojega brata.« (Mt 7,3-5)
Dr. Kraner v imenu SŠK piše, da si v katoliški cerkvi prizadevajo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja nad otroki. Ali je to res, če cerkev poziva starše, da tepejo svoje otroke?

Objava: Delo, 12.10.2018.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*