Meso in podnebne spremembe

Marsikdo bo rekel, da med mesom in podnebnimi spremembami ni povezave. Vendar pa ni tako. Sedaj vedno bolj prihaja na dan, da je meso eden največjih krivcev za podnebne spremembe, saj živinoreja ustvarja več emisij škodljivih toplogrednih plinov kot svetovni promet, poleg tega pa je glavni vzrok degradacije zemlje in vode. Če ne bi bilo živinoreje, je vprašanje, ali bi bile emisije toplogrednih plinov iz drugih sektorjev sploh bistvene za podnebje. V tem smislu je zelo pomenljiva izjava britanskega fizika Alana Calverda, objavljena v Physic World, kjer je rekel: »Če bi vsi ljudje postali vegetarijanci, bi lahko nadzorovali globalno segrevanje.«

Podnebje se zelo hitro spreminja, napovedi so črnoglede. Reke beguncev bodo preplavile svet, voda bo postala zelo redka dobrina, dostop do hrane za mnoge omejen, naraščale bodo bolezni, število ogroženih vrst narašča …, obstoj mnogih držav bo ogrožen. In ker bi se naj podnebne spremembe dogajale celo hitreje, kot so sprva predvidevali, je zelo verjetno, da bodo napačne napovedi znanstvenikov mnoge stale premoženja ali celo življenja.

Kdo je postavil temelje bližajoče se katastrofe? Enega izmed bistvenih temeljev tega zloma je med drugim postavila cerkev. Podvrzite si zemljo, kar piše v Bibliji, cerkev tolmači tako, da je človek gospodar Zemlje in lahko dela, kar hoče. Tudi za živali velja podobno – prepuščene so na milost in nemilost človeku. V svojem katekizmu Rimskokatoliška cerkev (RKC) izrecno dovoljuje pomore živali za hrano, lov, poskuse na živalih in podobno. Papeža ali njegovih kardinalov ni mogoče najti v organizacijah, ki se borijo proti uničevanju narave in ubijanju živali. Slej ali prej bo prišlo na dan, koliko svojega neizmernega bogastva, premoženje RKC pa verjetno znaša mnogo več kot 1.000 milijard evrov, si je pridobila z deleži v industriji, ki ji ni mar za okolje. Papež, ki je po katoliškem nauku usmerjevalec zemeljske oble, očitno vodi Zemljo v propad – podnebje se slabša, vojne so na tekočem traku, naravnih katastrof je vedno več, da se ne omenja milijard in milijard pobitih živali. Namesto da bi bil papež vegan, kar bi glede na zapoved Ne ubijaj, ki jo uči – očitno samo uči, je pa ne izvršuje – moral biti, usmerja Zemljo v kolaps. Cerkev, ki že od vsega svojega začetka podpira živinorejo, ta pa je glavni uničevalec podnebja in okolja, je tako skozi zgodovino postavila enega izmed bistvenih duhovnih temeljev klimatskega zloma. V vatikanski ideologiji je uživanje mesa ena izmed glavnih dolžnosti, živinoreja neproblematična, prekletstvo vegetarijancev se nadaljuje.

Čeprav je na vidiku klimatski zlom, politična elita bolj ali manj spi. Tudi sedaj ne dojema resnosti trenutka, kot ga ni dojela v preteklosti, ko je bila opozorjena na meje rasti. Ali pa ga dojema in je propad ne zanima. Kot enega glavnih krivcev za podnebne spremembe krivi npr. promet in slej ali prej bo na tem področju z vedno bolj rigoroznimi ukrepi posegla v življenje ljudi. Verjetno je, da bo najbolj omejila vsakdanje človekove aktivnosti, ki pa niso najbolj bistvenega pomena za emisije toplogrednih plinov. Tisto, kar je najpomembnejše, to je živinorejo, pa bolj ali manj pušča pri miru. Politika očitno živi v preteklosti. Toda to ne pomeni, da ne bo nosila soodgovornosti za propad, če bo oz. ko bo ta prišel. Politika veliko govori, toda kakšna so njena dejanja? Namesto da bi delovala za to, da bi ljudje čim prej postali vegetarijanci, in bi na vsakem koraku propagirala vegetarijansko prehrano in jo subvencionirala, planira celo povečanje proizvodnje mesa in mleka, torej živil, ki s svojo generalno škodljivostjo ne uničujeta samo okolja oz. podnebja, temveč tudi povzročata veliko število raznih bolezni in nepredstavljivo trpljenje živali. Meso je artikel z najmočnejšim negativnim predznakom v zgodovini, saj je krivo za smrt tisoče milijard živali in desetine milijonov ljudi – je torej množični morilec.

Ob vsem tem si je treba biti na jasnem, da živinoreja obstaja zato, ker ljudje jedo meso in pijejo mleko. Vsakdo, ki dela to, bi se moral zavedati, da s tem ne škoduje le sebi, temveč je tudi soodgovoren za škodo v naravi, neizmerno trpljenje živali, lakoto v tretjem svetu in podnebne spremembe. Obstaja samo ena rešitev v korist nas samih in našega planeta, in to je, da ljudje ne jedo več mesa.

Objava: Organon, marec 2007.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*