»Krvav« obed na Brdu

Na prvi dan slovenskega predsedovanja svetu EU so si evropski komisarji in slovenski ministri na Brdu pri Kranju na delovnem kosilu za glavno jed lahko privoščili telečji hrbet z medeno omako, mlad pečen krompir z zelišči, karameliziran pastinak in brokoli, za sladico pa so imeli na voljo brdsko čokoladno tortico z domačim malinovim sladoledom. Tudi predjed ni bila od muh: pita z mlado špinačo, skuta in črni tartufi. Ker je država ponudila visokim politikom specialitete, ti verjetno niso imeli razloga za nezadovoljstvo. Vprašanje pa je, ali so bili zadovoljni tudi drugi, npr. narava in živali, kajti velik del gostom ponujene hrane so bila živila živalskega porekla ali so v njih bile sestavine tega izvora!

Vsekakor ni bila zadovoljna narava, kajti živila živalskega izvor so produkt množične živinoreje, za katero je znanstveno dokazano, da je uničujoča, saj zelo onesnažuje vodo, prst in zrak. Ta dejavnost je tudi eden največjih virov škodljivih toplogrednih plinov, če ne celo največji posamični. Neka raziskava pravi, da če bi opustili meso, bi se lahko učinek škodljivih plinov zmanjšal za 73 %. Če bi bili ljudje vegani, bi se lahko globalna raba zemljišč za prehrano zmanjšala za 75 %, pa izhaja iz neke druge raziskave. Vsekakor tudi niso bile zadovoljne živali, ki so morale umreti za obed politikov! Koliko teličkov, torej otrok, je v strahotnih mukah umiralo, ko so jih zaklali, da bi zadostili slo po mesu politikov? Koliko krav je moralo hudo trpeti, da so iz njihovega mleka za politike naredili skuto? Koliko živalske krvi je bilo prelito po nepotrebnem, saj hrana živalskega izvora ni potrebna za življenje ljudi, tako tudi ne za politike? Velja celo nasprotno. Ta hrana je, kar je dokazano, škodljiva za človeka, saj je riziko za mnoge civilizacijske bolezni. Meso in mleko torej ne uničujeta samo živali in narave, temveč tudi človeka.

Kaj lahko pričakujemo od politikov, ki jedo zaklane živalske otroke, torej čuteča bitja? Ali lahko politiki, ki podpirajo trpljenje živali in uničevanje narave, delajo v dobro družbe? V to je dvomiti! Govorijo o dobrobiti živali, po drugi strani pa z milijardnimi subvencijami podpirajo množično živinorejo, ki je eden izmed virov zla na tem svetu? Namesto da bi bili vzor ljudem in bi bili z dejanji proti mučenju in ubijanju živali, uničevanju narave ter podnebnim spremembam, z uživanjem hrane živalskega izvora vse to podpirajo in tako delujejo ne samo proti živalim in naravi, temveč tudi proti družbi – množična živinoreja namreč uničuje praktično vse dele družbe. Ali politikom ustrezata nasilje in uničevanje? Ali politika mogoče namenoma deluje v smeri uničevanja in nasilja?

Politična elita je na kosilu na Brdu dokazala, da ji ni mar za živali, naravo in podnebje. Pa tudi za zdravje ljudi ne. Čeprav mnogi iz te elite govorijo v prid živalim, naravi in podnebju, so njihova dejanja bolj ali manj nasprotna temu. Toda tudi politike se prepozna po dejanjih in ne besedah. Kar seješ, to žanješ!

Objava: Ona, 13.7.2021 in Večer, 16.7.2021.

_________

Odziv Mitje Gobca iz Ptuja:

Krvav obed na Brdu

Odgovarjam gospodu Vladu Beganu iz Šmarij pri Jelšah: Vaš zapis v Večeru, prej je bil objavljen že v Delu, ima nenavadno vsebino. V evoluciji človeške vrste so naši predniki tisočletja pili materino mleko in kasneje, ko so udomačili živali, tudi živalsko. Iz zgodovine tudi vemo, da so naši predniki v skupinah ubijali ma­mute – za meso seveda. Tisti ob morjih pa kite. Mamuti so že izumrli, kiti so pa zelo blizu izumrtju. Oboji so bili in so rastlinojedci. Torej se je homo sapiens ohranil do današnjih dni zato, ker uživa mleko in živalsko meso. Prav zaradi tega še nismo izumrli!

Kar zadeva vašo zaskrbljenost zaradi kosila evropskih politikov na Brdu, niste bili čisto jasni. Ne poznam vašega odnosa do politikov. Po vašem mnenju je živalska hrana zanje škodljiva. Jaz mislim, da je za­nje primerna, ker ne maram politikov.

Niste pa omenili ne medvedov in vol­kov, ki nas Slovence ogrožajo še bolj kot aktualna politika. Sam sem že jedel med­vedji zrezek in je prav imeniten.

Gospod Began. Če imate kakršne koli korenine v Srbiji, vam sporočam, da B v cirilici pomeni V. Torej bi se mirno lahko preimenovali v g. Vlado Vegan.

Objava: Ona, 27.7.2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*