Koalicijska pogodba ni samoupravni sporazum

V intervjuju z zgornjim naslovom, objavljenim v sobotni prilogi Večera (7.3.2020) je zapisano, da je Jožef Horvat, vodja poslanske skupine Nove Slovenije dejal: »Mi nismo satelit SDS, mi smo krščanski demokrati, ne levi ne desni. Smo krščansko demokratska sredina v slovenskem političnem spektru.« Da bi bila stranka Nova Slovenija (NSi) krščanska stranka, kot sicer sama sebe imenuje, je zelo vprašljivo. Zakaj? Da bi bilo mogoče odgovoriti na to vprašanje, je treba videti, kaj je značilno za krščanstvo? Bistvena značilnost krščanstva je v tem, da kristjani v besedah in delih sledijo nauku Jezusa, Kristusa! Kristjani niso torej tisti, ki sami sebe imenujejo tako, temveč samo tisti, ki sledijo Jezusu iz Nazareta!

Ali NSi sledi Jezusu, če podpira vojsko in posledično vojne – podpira torej ubijanje ljudi in drugih živih bitij ter uničevanje okolja. To pa je v nasprotju s tem, kar je učil in živel Jezus, ki je rekel, da kdor prime za meč, bo z mečem pokončan, ljubite svoje sovražnike in delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Jezus je bil torej pacifist, NSi pa deluje ravno nasprotno, ne spoštuje pa tudi Božje zapovedi Ne ubijaj.

Jezus je bil vegetarijanec in za živali. Kaj pa NSi? Ta podpira masovno živinorejo, ki je eden največjih uničevalcev okolja. In seveda tudi podnebja, saj je zelo velik, če ne celo največji, vir toplogrednih plinov. Poleg tega pa so živila živalskega porekla zelo škodljiva za človekovo zdravje, ker so rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni. Da ne omenjam grozljivega trpljenja živali v masovni živinoreji in milijarde kruto umorjenih čutečih bitij v klavnicah in drugje. Vse to podpira NSi. Očitno je, da je NSi proti vegetarijanstvu oz. veganstvu in proti živalim. Seveda podpira tudi lov, proti kateremu je bil Jezus. Ali NSi v tem pogledu sledi Jezusu? Pa tudi zapovedi Ne ubijaj?

Jezus je bil proti krstu dojenčkov, saj je rekel, da je potrebno prvo učiti in nato krstiti. Ali NSi sledi tem Jezusovim besedam ali pa podpira katoliške krste dojenčkov in tako kršitev svobode vesti oz. veroizpovedi dojenčkov, ki jim jo zagotavlja tudi slovenska ustava v svojem 41. členu. V javnosti nisem zaznal, da bi se NSi uprla protiustavni praksi katoliške cerkve in ne samo v tem pogledu hlapčevski drži države do cerkve.

Če NSi ne sledi Jezusu, katerega nauk je bistvo krščanstva, je jasno, da se ne more imenovati krščanska stranka. Seveda pa se lahko imenuje katoliška stranka, saj je njena ideologija bolj ali manj enaka ideologiji katoliške cerkve, ki pa seveda tudi ni krščanska cerkev. Katoliški nauk in dejanja cerkve namreč nasprotujejo nauku Jezusa. Katoliki sledijo papežu in ne Jezusu.

Ali ima NSi dovoljenje od Jezusa, Kristusa za uporabo njegovega imena? Če ne, ali ne uporablja nepooblaščeno tega imena? Ali ni mogoče Nova Slovenija vzela imena Kristus samo zato, da bi s tem dosegla svoje politične ali druge cilje? Ki pa z Jezusom nimajo nobene zveze! Če je temu tako, ali ne gre za zlorabo imena Jezusa, Kristusa?

Slovenska ustava podpira življenje vseh bitij. Kaj pa NSi: podpira življenje vseh bitij ali kaj drugega?

_______

Objava: Večer, 18.3.2020.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*