Eni se veselijo, drugi v mukah umirajo

Približuje se božič. Mnogi verniki biblijskih cerkva se bodo na ta dan zbrali v krogu svojih družin in se veselili Jezusovega rojstva. Miza in božično drevo se bosta šibila pod darili in dobrotami, za božično kosilo bo pri mnogih tudi meso ali katero drugo živilo živalskega izvora. Ob tem si bodo verniki zaželeli tudi vesele in srečne božične praznike. Ali bo božič vesel in srečen tudi za živali in druga živa bitja?

Ali je torej božič vesel in srečen tudi za živali? Za številne ne, saj jih ljudje prav v tem času, podobno kot za veliko noč, za hrano zelo veliko zakoljejo. Na desetine milijonov živali je v tem času ubitih in predelanih v živila – za nekatere so to dobrote. Za veliko živali je božič čas neizmernega strahu, trpljenja in grozljivega umiranja. Eni se torej veselijo, drugi umirajo. Če bi danes Jezus, ki je sicer ljubil živali in se zanje boril na vsakem koraku, zopet prišel na Zemljo, ali bi bil srečen in vesel, ko bi videl, da ob praznovanju njegovega rojstnega dne tečejo potoki krvi nedolžnih živih bitij – potoki krvi, ki jih z uživanjem mesa povzročajo tudi mnogi, ki se imenujejo »kristjani«? Ali bi se s tem strinjal ali pa bi takšno praznovanje svojega rojstnega dne zavrnil? Ali bi se Jezus strinjal s tem, da se koljejo bitja, ki jih je ustvaril njegov Oče, kar sicer priznava tudi sama cerkev? Ali bi se strinjal, da se v njegovem imenu povzroča bitjem, ki jih je ustvaril Bog, grozljivo trpljenje? Bitjem, ki čutijo, občutijo, se veselijo, imajo svoje družine – so osebnosti z nesmrtno dušo, podobno kakor človek.

Ali ne bi Jezus tistih, ki se imenujejo kristjani, in seveda tudi drugih, spomnil na peto božjo zapoved, ki se glasi “Ne ubijaj!”, in da ta velja tudi v odnosu do živali? Kajti: ne piše “Ne ubijaj ljudi”, temveč “Ne ubijaj”. Jezus je tudi rekel: “Kar ste storili najmanjšemu od mojih, ste storili meni.” Ali ni imel v mislih tudi živali? Znan je njegov Govor na gori in del tega je tudi zlato pravilo: Kar ne želiš, da drugi storijo tebi, ne stori ti njim – seveda velja to tudi v odnosu do živali in druge narave, bi rekel Jezus. Ali si tisti »kristjani«, ki za božič koljejo živali, želijo biti na mestu te živali? Torej, da bi njih nekdo zaklal in jih potem spekel in pojedel?

Kaj bi Jezus rekel cerkvi, ki podpira uživanje mesa in s tem uničevanje božjega stvarstva? Ali bi se strinjal s cerkvenim prekletstvom vegetarijancev, ki ga je izrekel papež Janez III. v 6. stoletju in ki je bilo in je še podlaga za cerkveno preganjanje vegetarijancev in veganov? Milijoni so izobčeni oz. prekleti in poslani v cerkveni večni pekel samo zato, ker so vegetarijanci oz. vegani. Pa večina tega sploh ne ve. Absurdno je, da bodo, seveda po nauku katoliške cerkve, večno trpeli tisti, ki s svojim vegetarijanstvom oz. veganstvom rešujejo živalim življenja. Večno bodo trpeli tisti, ki se v tem pogledu etično obnašajo do živali, tisti pa, ki jih mučijo in ubijajo, pa bodo nagrajeni z nebesi. Na srečo to ni resnica, temveč samo cerkveni nauk. Ali se lahko tisti, ki kupujejo in uživajo meso ali mučijo živali, imenujejo kristjani? Kaj si lahko mislimo o organizaciji, ki podpira ubijanje živih bitij?

Jezus se seveda ni bojeval samo za živali, temveč tudi za ljudi. Ali ne bi zato tistih, ki se imenujejo kristjani, opozoril na to, da z uživanjem mesa ne škodujejo samo živalim, temveč tudi sami sebi, saj je meso dejavnik tveganja za marsikatero civilizacijsko bolezen? Ali ne bi Jezus tistih, ki se imenujejo kristjani, opozoril na to, da živinoreja uničuje polja, vode …? Podnebne spremembe, na katere zelo vpliva tudi živinoreja, že prehajajo v podnebno katastrofo. Velike poplave, dvigovanje morske gladine, hude suše, viharji … so začetki in znanilci podnebne katastrofe.

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu so decembra 2020 slovesno osvetlili božično drevo, ki ga je Vatikanu podarila Slovenija. Tega dogodka se je udeležil tudi minister Logar, ki je v zvezi s tem dejal, da je slovensko božično drevo v središču krščanstva sporočilo miru. Absurdna logika: posek mogočnega, 30 metrov visokega in več ton težkega drevesa je sporočilo miru? Ali je ubijanje živih bitij, kar posek božičnega drevesa vsekakor je, del miru? Ubijanje dreves kot del miru? Pa za hlapčevsko dobrikanje papežu ni bilo ubito samo eno drevo, temveč še približno 40 manjših dreves, ki jih je Slovenija takrat še podarila Vatikanu. Žrtve božičnega časa torej niso samo živali, temveč tudi drevesa. Koliko mladih jelk in smrek posekajo, torej umorijo, da zadostijo nepotrebnim željam mnogih biblijskih vernikov in drugih? Tako tečejo tudi »potoki krvi« umorjenih »gozdnih otrok«.

Za mnoga živa bitja je torej božični čas čas neizmernega strahu, trpljenja in grozljivega umiranja. Eni se veselijo, drugi v grozljivem trpljenju umirajo.

In še nekaj. Po besedah ministra Logarja je Vatikan center krščanstva. Ali se je šalil? Vatikan je center katolištva in ne krščanstva. Ali ni Vatikan center tistih, ki delujejo proti Jezusu? Ali ni center podzemlja?

Objava: Objava: 5 D, december 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*