Cerkev bo izključila vse pedofile

Bodo papeževe obljube tudi v resnici izpolnjene?

Papež Benedikt XVI. se je pred kratkim vrnil z obiska v ZDA. Pomemben del tega obiska so sestavljala tudi vprašanja v zvezi s pedofilijo in škodo, ki jo je zaradi tega imela Katoliška cerkev. Tako je morala doslej izplačati že okoli 2 milijardi dolarjev odškodnin, zaradi česar so morali zapreti 700 župnij, 5 škofij pa je celo bankrotiralo. Samo v ZDA naj bi bilo med otroki okoli 5000 žrtev. Po poročanju medijev je papež med obiskom dejal, da ga je sram in da ne bo več dovolil pedofilije v katoliških vrstah, ker je to nedopustno in v nasprotju s cerkvenimi nauki. V cerkvi ne more biti več prostora za pedofile in da bodo iz nje izključili vse pedofile, je še poudaril papež.

Omenjene papeževe besede so jasne. Glede na te besede mora Katoliška cerkev sedaj iz svojih vrst izključiti vse duhovnike, ki so spolno zlorabljali otroke. Ni dovolj, da duhovnikom odvzame kleriški stan, temveč jih mora izključiti iz same cerkve. Seveda pa se s tem izključitve zaradi pedofilije ne bodo končale, saj je papež govoril o izključitvah vseh pedofilov in ne samo duhovnikov. Katoliška cerkev bo tako morala iz svojih vrst izključiti tudi tiste svoje člane, ki spolno zlorabljajo otroke, pa niso duhovniki. Ker je v zahodnih družbah, posebno tam, kjer prevladuje Katoliška cerkev, mnogo pedofilije in ker je tam večina prebivalstva katoliške vere, bo izključitev kar mnogo. Statistično gledano je verjetno na 10 pedofilskih primerov v povprečju kakšnih 6 primerov, kjer so storilci katoliki, ali kleriki ali laiki, saj je takšen tudi odstotek katoliških vernikov med celotno populacijo. Glede na takšno statistiko je v Katoliški cerkvi ogromno pedofilije, ki pa je očem skrita, saj se govori samo o pedofiliji duhovnikov. Ker pa Katoliško cerkev sestavljajo tako katoliki kleriki (duhovniki, škofi, kot tudi katoliki laiki (torej verniki), je jasno, da je treba smatrati spolne zlorabe otrok, ki jih izvršujejo katoliki laiki, tudi kot pedofilijo v Katoliški cerkvi. Očitno čaka papeža mnogo dela, da bo očistil cerkev vseh tistih vernikov, pa naj si bodo to duhovniki ali katoliki, ki spolno zlorabljajo otroke.

Izključitev iz Katoliške cerkve v bistvu pomeni izobčenje oz. prekletstvo. Tega prekletstva, ki po nauku Katoliške cerkve pomeni večni pekel z večnimi mukami, bodo torej deležni duhovniki in tudi navadni katoliki, ki zlorabljajo otroke. Ob vsem tem pa se zastavlja vprašanje, kakšen nauk ima Katoliška cerkev, da lahko sploh pride med njenimi člani do pedofilije in kakšne krute kazni ima za ta dejanja. Omenjena stališča papeža so lahko, vsaj tako je videti, pomemben korak v boju proti pedofiliji v cerkvenih vrstah. Ker pa so papeži mojstri in po navadi govorijo všečno ljudem, pa tudi medijem, je veliko vprašanje, ali niso papeževe obljube o izključitvi vseh pedofilov iz Cerkve samo prazne besede. Ne nazadnje bi to lahko že zdavnaj storil, saj gre za dejanja, ki nasprotujejo, po papeže vih lastnih besedah, cerkvenim naukom, in javnosti povedal vsa imena, za začetek mogoče pedofilskih duhovnikov, ki jih je izključil oz. izobčil.

Po dejanjih jih boste spoznali, je pomembno načelo katoliškega nauka. Zato dokler javnosti ne bodo sporočena npr. imena izključenih duhovnikov, so papeževe obljube samo prazne besede. In nič drugega, kajti papeži mnogokrat govorijo eno, delajo drugo. Tako se tudi sedanji papež javno zavzema za mir v Iraku, vendar pa ima tam v okviru ameriške vojske svoje vojaške kurate, s čimer nedvomno podpira vojno v Iraku. Ratzinger, ki je leta 2001 zahteval od škofov molčečnost glede pedofilije, sedaj označuje odziv ameriških škofov na pedofilske afere kot porazen, čeprav so samo sledili njegovemu ukazu. Kakšna dvoličnost.

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve:
zanj Janja Škrjanc, predsednica, in odvetnik Vlado Began, pooblaščenec društva

Objava: Večer, 29.4.2008.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post