Bralka sprašuje

Vprašanje, objavljeno v rubriki Pisma bralcev časopisa Družina – Naša družina:

Že nekaj časa skoraj mesečno prebiram med pismi bralcev v Delu in Večeru zelo žolčna pisma proti katoliški Cerkvi, ki jih podpisuje univ. dipl prav. Vlado Began iz Šmarja pri Jelšah. Na internetu sem videla, da je omenjeni gospod odgovoren za versko skupnost Univerzalno življenje. Zanima me kakšna verska skupnost je Univerzalno življenje.

Hvala za odgovor.

Mojca

 

Odgovor Družine:

Verska skupnost Univerzalno življenje se v knjižici »Verske skupnosti v Sloveniji« (Ljubljana 1994), ki jo je izdal Urad vlade republike Slovenije, predstavi kot »dinamična verska skupnost«, ki se imenuje tudi prakrščanska skupnost ali prakristjani. Osrednja oseba Univerzalnega življenja je Gabriela Wittek, ki od leta 1975 trdi, da iz nje govori sam Jezus Kristus in da jo je postavil za prerokinjo današnjega časa. Nauk Univerzalnega življenja meša budizem in krščanstvo z ezoteriko. Uči tudi reinkarnacijo. Zavrača papeža in škofe kot naslednike Petra in drugih apostolov, čeprav uporablja celo vrsto krščanskih znamenj; v nauku prevladujejo nekrščanske prvine, ki so v nasprotju z zgodovinskimi krščanskimi Cerkvami (pravoslavno, evangeličansko in katoliško).

Zakaj gospod Began tako pogosto napada katoliško Cerkev, tudi nam ni znano.

Objava: Družina, 1/2000.

 

Moj odgovor:

Na str. 4 priloge Naša Družina št. 1, januar 2000, je bralka Mojca med drugim napisala, da že nekaj časa skoraj mesečno prebira med pismi bralcev v Delu in Večeru moja zelo žolčna pisma proti katoliški Cerkvi. V zvezi s to trditvijo bi navedel samo to, da v večini primerov postavljam samo vprašanja, na katera pa katoliška Cerkev ne odgovarja. Iz tega pa lahko sklepam, da so moje pisanja v zvezi s to cerkvijo točna.

Družina odgovora ni objavila.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*