Živalim bi morali priznati pravice!

VLADO BEGAN, VARUH PRAVIC ŽIVALI

Četrti oktober je bil svetovni dan boja proti mučenju živali, zato smo pokramljali z odvetnikom Vladom Beganom, ki je med drugim tudi varuh pravic živali pri Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice.

Verjetno ste vegetarijanec?

Seveda. Vegetarijanec sem že 15 let, zadnja leta pa tudi vegan.

Ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji, ste predlagali, da bi udeležencem delili samo vegetarijansko hrano. Na kakšen odziv ste naleteli?

Dobili smo ohlapen odgovor, nič posebnega. Točne vsebine se niti ne spominjam več, seveda pa predloga niso sprejeli. Enak predlog smo poslali tudi na Evropsko komisijo, vendar so nam tudi tam odgovorili zelo pavšalno, hkrati pa predloga niso sprejeli. Njihov odgovor se sploh ni dotikal bistva.

Kakšno pa je bistvo?

Politiki, ki veliko govorijo o varovanju okolja, bi s sprejetjem našega predloga pravzaprav naredili veliko za okolje. Vemo namreč, da je živinoreja izjemno uničujoča do okolja. Ne samo do vode iri prsti, temveč tudi tudi do podnebja. Živinoreja je večji uničevalec klime kot celotni svetovni promet. To je dokazano dejstvo. Sproščajo se namreč toplogredni plini. S tem, ko politiki ne bi uživali mesa, ki hudo uničuje okolje, bi bili vzor ljudem.

Zakaj nihče tega ne obeša na veliki zvon, čeprav je še posebej v zadnjih letih veliko govora in skrbi glede podnebnih sprememb?

Odgovora ne poznam, lahko samo ugibam. Po mojem so glavni problem izjemno močni lobiji, ki živijo na račun živali.

Ali se vam ne zdi, da bi morali vsi ljudje postati vegetarijanci, če bi želeli uresničiti vaše zamisli o prepovedi živinoreje?

Eden od britanskih fizikov je rekel, da če bi bili vsi ljudje vegetarijanci, bi lahko obvladovali podnebne spremembe. Največ, kar lahko naredite za okolje, je, da postanete vegetarijanec, so besede komisije za zaščito zemeljske atmosfere nemškega parlamenta. Po mojem smo bili na začetku tako ljudje kot živali vegetarijanci. Ko je začel človek uživati meso in ubijati živali, se je skozi obdobje vse spremenilo. Človek ima velik vpliv na naravo, zato je lovljenje in ubijanje prenesel tudi na živali.

Ali niso bile mesojede živali na Zemlji že pred človekom?

To so nas učili v šoli. Ali je to res ali ne? Po mojem ni. Učimo se tudi, da je človek nastal iz opice, lahko pa da ni.

Če vas prav razumem, Darwinove evolucije ne priznavate?

Ne v celoti. Naj omenim, da tudi razni biologi izpodbijajo Darwinovo teorijo. Če pogledate Biblijo, Bog na začetku pravi: dajem vam rastlinsko hrano, tudi živalim. Jasno je, da smo bili ljudje kot tudi živali na začetku vegetarijanci.

Pred dnevi, ob dnevu boja proti mučenju živali, je Zveza ekoloških gibanj Slovenije CZEG] dala pobudo za ustanovitev sveta za zaščito živali v sklopu državnega zbora. Ali podpirate ta predlog?

Vsaka pobuda, pri kateri gre za povečanje zaščite živali, je dobrodošla. Kar predlaga ZEG, je pozitivno, ampak treba je storiti še marsikaj drugega. Vemo, da imamo tudi svet za varstvo okolja, pa s tem še zdaleč niso rešeni vsi okoljski problemi.

Kaj predlagate vi kot varuh pravic živali?

Za začetek bi morali živalim priznati pravice. Zdaj živali nimajo pravic, ampak so del stvarnega prava. Človek lahko z njimi ravna kot s stvarmi, v bistvu so nekakšne premične stvari. Hišne in domače živali so last človeka, prostoživeče pa last države. Skratka, živali morajo imeti v prvi fazi svoje pravice. Prav tako kot človek potrebujejo tudi živali pravico do dostojanstva, pravico do življenja in pravico, da živijo primerno svoji vrsti. Tako kot človek.

Kaj pa bomo naredili na primer z medvedom, ki krši zakone, ki jih je uzakonil človek?

Obstaja strategija za upravljanje države z rjavim medvedom, ki jo je sprejela vlada že leta 2002. Ta strategija tudi določa, kako naj bi potekalo življenje medveda v njegovem habitatu. V tej strategiji je veliko dobrih ukrepov, ki omogočajo sožitje med medvedi in ljudmi. Eden od teh je tudi, da je treba iz naselij odstraniti vse dejavnike, ki privabljajo medveda. Tak primer so recimo klavni odpadki na robu naselij. V strategiji je tudi zapisano, da je eden od pomembnih ukrepov tudi izobraževanje lokalnega prebivalstva.

Kako bi vi rešili večni boj med rejci drobnice in zaščitenimi živalskimi vrstami?

Poglejte, glavni problemi z medvedom so se začeli, ko je človek v medvedov habitat naselil drobnico. Prej drobnice vteh krajih ni bilo, bila je samo govedoreja. Pred kakšnimi 15 leti seje politika spremenila in je na medvedovo območje prišla drobnica, ki privablja medveda. Država bi morala sprejeti ukrep, s katerim bi prepovedali rejo drobnice na teh območjih. Tako bi bilo tudi manj srečanj medveda in človeka. Ni kriv medved, ampak država. Pa še to, če pride do težav, ni treba medveda ubiti, ampak ga lahko uloviš in preseliš. Dokazano je, da se vsaka ogrožena vrsta, še posebej tista, ki ji grozi izumrtje, brani tako, da se povečuje število rojstev. Ker je potem več živali, je mnogo več tudi škode, ki jo te povzročajo. Potem pa država odredi večji odstrel, tako da se vseskozi vrtimo v začaranem krogu.

Ali bi morali lov prepovedati?

Absolutno. Lovce pa bi morali preobraziti v prijatelje in pomočnike živali. Če pogledate denimo narodne parke, tam ni lova in ni težav z naravnim ravnovesjem . Ta primer sem navedel, ker po navadi lovci ponujajo argument, da uravnavajo naravno ravnovesje in daje zato potreben lov. To ne drži. Lovci namreč z lovom uničujejo to ravnovesje. V ženevskem kantonu v Švici že 30 let ni lova, ker so se ljudje tako odločili na referendumu, s tem da nimajo kakšnih posebnih težav z naravnim ravnovesjem. Vemo pa, da je ženevski kanton urbano območje.

Kako gledate na živalske vrtove? Če se ne motim, se je tudi pokojni predsednik Janez Drnovšek s svojim Gibanjem za pravičnost in razvoj zavzemal za ukinitev teh ustanov.

Tudi mi smo proti živalskim vrtovom. Zakaj bi morale živali živeti v živalskem vrtu, če lahko živijo v naravi? Ljudje si lahko živali ogledajo tudi na fotografijah ali videu. Ni treba, da so zaradi tega živali zaprte v nekem ozkem prostoru, kjer životarijo. Le kdo od nas bi želel biti zaprt v majhnih prostorih, kot so živali v živalskih vrtovih?

Po drugi strani so se nekatere ogrožene živalske vrste ohranile samo zahvaljujoč programom, ki se izvajajo v nekaterih živalskih vrtovih.

Mislim, da se vrste ne da rešiti v živalskih vrtovih. Za izvajanje raznih programov pa ni treba imeti živalskih vrtov.

Prej sva govorila o naravnem ravnovesju. Ali ste za to, da živalske vrste, ki jim grozi izumrtje, umetno ohranjajo?

Če je v naravnem zakonu, da neka vrsta izumre, je treba pustiti, da narava opravi svoje. Če poskušaš umetno ohranjati neko vrsto, ki bi v naravi izumrla, avtomatično posegaš v naravo. Dvomim pa, da je človek pametnejši od narave.

Ampak ravno človek je v večini primerov kriv, da nekatere vrste izumirajo.

Vprašanje je, ali bo človek znal ohraniti ravnovesje. Narava bo že postavila vse na svoje mesto na neki drugi točki. Človek mora ohranjati živalske vrste, ampak ne tako, da bo najprej posekal gozd oziroma njihovo naravno okolje, potem pa živali preselil v živalske vrtove.

Imajo v Sloveniji živali manj pravic kot drugje po svetu?

V Sloveniji obstaja zakon o zaščiti živali, ki je bil sprejet leta 1999, ampak ta zakon ne daje živalim pravic, temveč zgolj določa, kako naj človek ravna z njimi. In če boste prebrali zakon, boste videli, da ima ta zakon samo lepo ime, v resnici pa ne gre za neko veliko zaščito živali, kajti še vedno obstajajo klavnice, lov in grozljivi poskusi na živalih. Še vedno obstajajo tudi zelo kruti transporti in tekmovanja živali, recimo krute kasaške dirke za konje. Res pa je, da ima zakon nekaj varovalnih določb za živali. V Švici so sprejeli nov zakon o zaščiti živali in mogoče je tam za mnoge živali dokaj dobro.

Ali imajo v kateri državi živali pravice?

Kolikor je meni znano, ne. Kaj je bistvo pravic? Ko se človeku krši pravica, gre na sodišče in tam uveljavlja kršitev pravice. Tudi živali bi morale imeti to možnost in zato bi morale imeti pooblaščenca, ki bi jih branil, podobno kot otroci. Dobiti bi morale varuha oziroma institucijo, ki bi jih zastopala na vseh pravnih postopkih. Mi smo vladi že predlagali, da bi ustanovila varuha živalskih pravic in da bi se živalim v ustavi priznala pravica

Vanja Alič

Objava: InDirekt, 15.10.2008.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post