Zimske razmere neugodne tudi za živali (3)

Večer, 28.2.2018, Pisma bralcev, 2.3.2018

V članku z gornjim naslovom je bilo med drugim navedeno, da lovci sprehajalce v naravi, predvsem vodnike psov, prosijo, naj ne vznemirjajo divjadi. Ta namreč ob visoki snežni odeji potrebuje mir, saj ovira živali pri gibanju in prehrani in zato živali po nepotrebnem izgubljajo rezervno energijo. Da bi lovci pomagali divjadi, jo tako ali drugače krmijo. Na ta tekst se je v pismih bralcev odzval tudi dr. Marjan Toš (Večer, 2.3.2018) in med drugim še podrobneje razložil nekatere stvari v zvezi z dopolnilnim krmljenjem prostoživečih živali.

Iz obeh tekstov izhaja skrb lovcev za živali v času zime. Živalim nastavljajo hrano in jim tako pomagajo prebroditi težke zimske dni, predvsem takrat ko je visoka snežna odeja. Prav tako s pozivi predvsem opozarjajo vodnike psov, naj imajo pse na povodcu, da ne bodo preganjali živali. Marsikdo bi pomislil, da je takšna skrb lovcev za živali iskrena in da živalim pomagajo zaradi živali samih. In da zadaj ni nobenih interesov. Vprašanje je, ali je temu res tako. Ali lovci res iskreno skrbijo za živali ali pa imajo pri tem kakšne skrite interese.

Od vsega začetka je bistvo lova ubijanje živali. In nič drugega. Rdeča nit vse lovske dejavnosti je ubijanje živali. Zato je ta nit v ozadju tudi pri zimskem krmljenju prostoživečih živali. Zakaj lovci krmijo živali? Mogoče zato, da pozimi ne bi umrle od lakote in bodo potem kasneje v lovski sezoni lovski plen. Kajti če živali pozimi umrejo od lakote, jih je manj in tako je tudi manj lovskih užitkov pri streljanju divjadi. Ali bi se torej lahko reklo, da lovci krmijo živali zato, da jih lahko potem postrelijo? Da jih rešijo pred smrtjo zato, da jim potem sami prinesejo smrt v obliki lova? Rešiš nekoga, da ga lahko potem ubiješ?

Če bi se lovcem res šlo za živali zaradi živalih samih in ne zato, da imajo v lovski sezoni plen, bi puške postavili v muzej, lovska društva preimenovali v društva za pomoč živalim in v resnici pomagali živali. Na žalost pa temu ni tako. Toda nekaj je nesporno: lovu so šteti dnevi! Prej ko bodo lovci to spoznali, bolje bo za njih in seveda tudi za živali. Pa tudi za celotno družbo.

Objava: Večer, 14.3.2018.

Print Friendly, PDF & Email

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*