Trpeči lipicanec? (2)

V Lipici so ob 440-letnici delovanja kobilarne priredili gala predstavo lipiške šole klasičnega jahanja. V sporočilu za javnost pred samim dogodkom je Kobilarna Lipica zapisala, da bo praznovanje v nedeljo 13. septembra poklon lepoti, tradiciji, znanju, vzajemnemu spoštovanju in sožitju z belim konjem lipicancem, pri čemer se obetala gala predstava …, kjer sta se v polnosti ujela svoboda konja in hotenje človeka po sožitju z naravo.

Kobilarna Lipica govori o svobodi konja in vzajemnem spoštovanju z lipicancem. Ali so lipicanci res svobodni? Jasno je, da ne, saj ne živijo na prostem v naravi, temveč v hlevih, kjer so mnogi zaprti v majhnih boksih. Ali so torej v ujetništvu? Kdo si želi biti v ujetništvu? Kaj se dogaja z lipicanci, ko niso na paši? Mnogi so v tem času na treningu jahalne šole ali vprežne vožnje. Ali so se konji svobodno odločili za trening? Jasno, da ne! Vsilil jim ga je človek. Kje je tu svoboda, o kateri govori kobilarna? Kaj se dogaja na treningu? Konj trenira razne elemente jahanja, vprežno vožnjo … Ali je ustvarjen za jahanje? Na prostoživečih konjih ni jahačev. Kako lipicanec sprejema posamezne faze učenja jahanja? Jih sprejme prostovoljno? Ali pride k dreserju rekoč: ti, zdaj pa greva trenirat, rad bi treniral najtežje elemente, komaj čakam? Jasno je, da ne. Zakaj pa potem trenira? Zato ker ga je v to prisilil njegov šef! Kaj se zgodi z lipicancem, ki noče trenirati? Jih dobi po »riti«? Kako poteka trening, da se nauči nekaj, kar ni del njegove narave? S prošnjami ali s tem, da mu šef zlomi voljo? Kako dolgo traja »pranje možganov«, da se konj ne upira več? Kako vse to vpliva na psiho konja? Kje je tu svoboda konja? Ali lipicanec pri treningu, ko se mora učiti stvari, ki niso del njegove narave, uživa ali trpi? Ali ni marsikatere točke, ki jih izvajajo lipicanci mogoče videti tudi v cirkusih? Ali niso mnogi lipicanci v bistvu cirkuške živali? Če nekdo nekoga spoštuje, ali ga zasužnji? In mu vsiljuje nekaj, kar mu je v škodo?

Pri obvladovanju konja igra pomembno vlogo tudi brzda. Ta temelji na principu povzročanja pritiska, zaradi česar konju povzroča hudo bolečino. Poleg tega sama po sebi povzroča neudobje pri konju ter ovira dihanje in požiranje sline. Gre za oster in krut pripomoček pri kontroli konja. Dejstvo je, da brzda škodi zdravju konjev oz. jim povzroča bolečine. Konji imajo zaradi nje težave z zobmi in usti, pojavlja se okostenitev na mestu naleganja brzde in obraba zob, saj konj poskuša preprečiti bolečino tako, da vzame brzdo med zobe, pojavljajo se vnetja, abcesi in rane v ustih, na jeziku … Brzda povzroča več kot 100 psihofizičnih težav. Ali tudi lipicanci uporabljajo brzdo?

V čigavo korist so treningi in razne prireditve in tekmovanja, na katerih nastopajo lipicanci? V korist lipicancev ali njihovih gospodarjev, torej Kobilarne Lipica? Kaj ima od tega lipicanec? Bolj ali manj trpljenje na treningu in prireditvah. In seveda suženjstvo.

Ali ni Lipica izraz specizma in antropocentrizma, torej ideologije, ki živali podreja človeku in jim ne priznava pravic ter jih smatra samo za vir človekovega užitka in dobička? In jih zato tudi trpinči!

Ali je bila konjska prireditev v Lipici 13. septembra gala predstava za vse? Tudi za lipicance?

_________
Objava: Večer, 6.10.2020.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*