Papež v Marseillu

Pred nekaj dnevi se je papež Frančišek mudil v Marseillu, kjer se je udeležil zaključka dogodka Sredozemska srečanja, na katerem so se zbrali katoliški škofje in mladi z večjega števila držav. Glavni poudarek njegovega obiska so bile migracije in sočutje do migrantov. Papež je spregovoril o dolžnosti človeštva, da pomaga migrantom, predstavniki različnih verstev pa bi v tem pogledu morali biti vzgled, še meni. Torej bi morali biti tudi katoliki vzgled pomoči migrantom, seveda pa bi moral biti najsvetlejši vzgled sam papež!

V Evropi se vedno bolj krepi nasprotovanje migrantom, ki marsikje prehaja že v sovraštvo. Kaj je papež, ki ima velik vpliv in glede na to, da je katoliška vera v Evropi še vedno prevladujoča, naredil na tem področju? Ali je ukazal katoliškim politikom in drugim katolikom, ti so mu namreč podložni, naj ne nasprotujejo sprejemanju migrantov in da storijo vse za njihovo blaginjo? In če ga ne bi poslušali, bi jim zagrozil z izobčenjem oz. prekletstvom, kar bi pomenilo odhod v cerkveni večni pekel. Ali je storil to, saj je absolutni vladar v cerkvi in ga morajo vsi katoliki ubogati? Če bi, potem bi bili mediji polni novic o tem, pa jih ni zaslediti!

Kot je znano, so kapacitete za sprejem migrantov vedno bolj polne in države vedno težje sprejemajo nove migrante, nekatere pa jih ne sprejemajo več. Kaj je papež storil na tem področju? Je sprejel migrante v Vatikan in jih namestil v cerkvenih palačah ali drugih stanovanjih v okviru Svetega sedeža? Ali jih je nastanil v svoji poletni rezidenci Castel Gandolfo? Ali je izselil kardinale in škofe, ki bivajo v velikih ter razkošnih stanovanjih in vanje naselil migrante. Ni znano. Če bi to naredil, bi mediji o tem nedvomno poročali, še posebej cerkveni, ki bi iz tega naredili tudi veliko zgodbo! Tako je mogoče reči, da vsega navedenega ni storil in v Vatikanu migranti ne živijo. Ali ima potem papež pravico, da poziva druge, naj sprejmejo migrante, če jih sam ni sprejel, pa bi jih lahko? Kaj pa zlato pravilo? Kar želiš, da drugi storijo, stori ti prvi! Očitno je Vatikan edina država v Evropi, ki ni sprejela nobenega migranta!

Zakaj papež migrantom ne omogoči boljšega življenja, saj ve, da ti hrepenijo po njem. Sredstev, da jim to omogoči, ima namreč na pretek, saj je upravitelj celotnega cerkvenega premoženja na svetu, ki znaša več tisoč milijard evrov. In denar, ki bi ga porabil za to, da bi migrantom omogočil boljše življenje, se v cerkvenem premoženju ne bi kaj dosti poznalo.

Papež je med drugim dejal, da preveč oseb na begu pred konflikti in okoljskimi nesrečami umre v Sredozemskem morju. To je vsekakor zanimiva misel. Ali je mogoče iz tega sklepati, da se papež strinja s tem, da v morju umirajo migranti, vendar pa jih ne sme umreti preveč? Torej manj kot zdaj! Če da, ali se potem ne pridružuje tistim, ki so proti migrantom?

Po sadovih jih boste spoznali, pravi Jezus. To seveda velja tudi za papeža in cerkev. Ali so papeževe besede glede migrantov samo cenen piar za izboljšanje cerkvene podobe v javnosti, kajti kakšnih njegovih posebnih dejanj v tej smeri ni videti?

__________
Objava: Reporter, 2.10.2023 in Delo, 9.10.2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*