Otrok ni last staršev

V Večeru (13.8.2011) je bil z zgornjim naslovom objavljen intervju z dr. Kornhauser jem, starosto slovenske pediatrije. V intervjuju je dejal, da vegetarijanska hrana za organizem majhnega otroka ni zadostna in da bi tukaj morali biti zdravniki neomajni, poleg tega pa so biološke vede dokazale pravilno prehrano.

Verjetno dr. Kornhauser ne pozna stališč dveh največjih dietetičnih organizacij na svetu, da je lahko izjavil kaj takega, kajti ADA (American Dietetic Association) in DC (Dietitians of Canada) pravita, da so uravnotežena veganska in druge vrste vegetarijanske prehrane primerne za vsa življenjska obdobja, vključujoč nosečnice, doječe matere, dojenčke, otroke in odraščajoče ter da vegetarijanska in veganska prehrana lahko zadovoljita potrebe po vseh makro- in mikrohranilih, vključno z beljakovinami, železom, cinkom, kalcijem, vitaminom D, riboflavinom, vitaminoma B12 in A, maščobami omega-3 in jodom. In še: vegetarijanska prehrana poleg tega ponuja mnoge prednosti, saj imajo vegetarijanci dokazano manjši indeks telesne mase in manjšo verjetnost za pojav ishemične bolezni srca, prav tako imajo manjšo koncentracijo holesterola, nižji krvni tlak in manjšo verjetnost za povišanje tlaka, za pojav diabetesa tipa 2 ter raka prostate in debelega črevesa.

Dejstvo je, da sta uravnoteženi veganska in vegetarijanska prehrana primerni tudi za otroke in je zato nerazumljivo, da pediater zahteva, da morajo starši hraniti svoje otroke z mesom in drugimi živili živalskega izvora, za katera je znanstveno dokazano, da so rizični dejavnik za mnoge bolezni, npr. rak, diabetes, srčno-žilne bolezni … Absurdno je, da je najbolj zdrava hrana “prepovedana”, tista, ki pa je najbolj škodljiva, to je mešana (z mesom in drugimi živili živalskega izvora), pa se priporoča. Po mnenju dr. Kornhauserja pa tudi uradne medicinske stroke bi dojenček torej moral uživati živila, ki mu lahko prinesejo bolezen in s tem trpljenje ter celo smrt, prehrane, ki pa prej omenjenih škodlji¬vih živil nima ali pa bistveno manj, pa ne bi smel uživati. V čigavo korist deluje slovenska uradna prehranska stroka: v korist zdravja ali bolezni? V korist otrok ali medicine oziroma farmacije?

V intervjuju je dr. Kornhauser tudi smiselno izjavil, da je nekaj patološkega pri starših, ki dajo otroku vegetarijansko oziroma vegansko prehrano, in da je to treba zdraviti, vključil pa naj bi se tudi psihiater. Vprašanje je, kje je ta patologija: pri tistih, ki priporočajo

oziroma celo zahtevajo, da otrok uživa škodljivo hrano, hrano, ki mu lahko prinese bolezni, ali pri tistih, ki želijo otroka obvarovati in mu ne dajo na primer škodljive mesne hrane. Vprašanje je, kdo je zrel za psihiatra oziroma zdravljenje: tisti, ki škodi otroku s tem, da ga posiljuje s škodljivim mesom, ali tisti, ki ga želi tega obvarovati.

Objava: Večer, 22.8.2020.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*