Letni proračun katoliške cerkve v ZDA: 170 milijard $ dolarjev

Katoliška cerkev je v ZDA bogatejša kot pet najbogatejših ameriških korporacij. Vrednost celotnega njenega premoženja se ocenjuje na kakšnih 600 milijard dolarjev. V mestu New York je cerkev celo največji zemljiški lastnik, vrednost tega premoženja pa se ocenjuje med 20 in 50 milijardami dolarjev, čemur pa nekateri oporekajo in pravijo, da je cerkev največji lastnik samo na Manhattnu.

Katoliška cerkev je v ZDA politično izjemno močna, na kar kaže tudi naslednji dogodek. 20.1.2012 je ameriški predsednik Obama po telefonu poklical newyorškega nadškofa Dolana in ga obvestil, da bodo morale cerkvene laične organizacije zaposlenim v okviru zdravstvenega zavarovanja ponuditi tudi kontracepcijo. To je cerkev tako razbesnelo, da je Obami preko svojih civilnih in verskih vojščakov napovedala „vojno“, ki jo je tudi dobila: predsednik najmočnejše svetovne velesile je popustil in vprašanje kontracepcije prenesel na zavarovalnice. Vendar pa katoliška cerkev tudi s tem ni bila zadovoljna: preko svojih skupin, vključno z nadškofijama Washington in New York, je vložila tožbo zoper to predsednikovo odločitev, saj ta po njenem ne zagotavlja dovolj široke verske svobode.
Katoliška cerkev je tudi zavrnila odredbo ameriške vojaške oblasti, da morajo vojaški kaplani poročati istospolne partnerje. Cerkev je v zvezi s tem dejala, da mora biti zvesta temu, kar bog o homoseksualnosti pravi v bibliji in uči tudi cerkveno učiteljstvo. In kaj bog o homoseksualnosti pravi v bibliji: „Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju.“ (3 Mz 20,13) (http://www.biblija.net/) Katoliška cerkev bi morala, glede na to, kaj piše v bibliji, homoseksualce ubijati in ne samo ne poročati. Včasih jih je, sedaj pa ji politične razmere to preprečujejo. Seveda to z Bogom Stvariteljem in Jezusom, Kristusom nima nobene zveze.

Kdo je močnejši: ZDA ali Vatikan? Če cerkev lahko premaga najmočnejšo državo na svetu, potem so zanjo šibkejše države, vključno s Slovenijo, „mala malica.“

Letni cerkveni proračun: 170 milijard dolarjev
Katoliška cerkev v ZDA je gigantska organizacija. Njen letni proračun je več kot 170 milijard dolarjev (za leto 2010). Večina tega denarja porabi za zdravstvo (okoli 100 milijard), za univerze in kolidže porabi okoli 50 milijard, za župnije in škofije okoli 10 milijard, okoli 5 milijard pa gre v dobrodelnost. Cerkev poseduje okoli 7.000 šol, več kot 600 bolnišnic, 244 univerz in drugih šol …, preko svojih organizacij pa zaposluje več kot milijonov ljudi. Za primerjavo: prihodki zelo velike ameriške firme General Electric so bili leta 2010 150 milijard dolarjev. “Katoliška cerkev mora biti največja korporacija v Združenih državah Amerike. Imamo podružnico v vsaki soseski. Naša sredstva in nepremičnine morajo presegati tiste od Standard Oil, AT & T. in US Steel skupaj,” je izjavil nek pomemben katoliški duhovnik. To jasno kaže, kakšne apetite ima katoliška cerkev in kaj želi postati: največja v ZDA in seveda tudi drugje. Katoliška cerkev večino denarja porabi za zdravstvo in šolstvo. Seveda pa to ni primarno njen denar, temveč so to v glavnem plačila bolnikov za zdravstvene storitve, sredstva zavarovalnic in šolnine, saj cerkev praktično vse zaračuna in nič ne daje svojega ali pa zelo malo. Te cerkvene dejavnosti so v bistvu podjetniške.

Katoliški verski konglomerat
V ZDA je 34 metropolij, ki imajo okoli 200 nadškofij in škofij, te pa imajo približno 20.000 župnij s 40.000 duhovniki, katolikov pa je okoli 80 milijonov. Samo tri države na svetu imajo več katolikov kot ZDA: Brazilija, Mehika in Filipini. Ameriške škofije so zelo bogate, npr. vrednost premoženja bostonske nadškofije je okoli 1,3 milijarde dolarjev. S svojim bogastvom je cerkev izjemno vplivna v politiki, gospodarstvu in ostalih sferah družbe.
Kako so v ZDA ljudje indoktrinirani s cerkvenim sovraštvom do drugačnih, kaže tudi to, da je v neki televizijski oddaji neka ženska s pogledom na ameriške muslimane dejala, da je nihče ne bo prepričal, da so muslimani lahko tudi dobri Američani. Kot praktično vsepovsod cerkvi ni potrebno pred državo razkriti svojih finančnih podatkov. Kljub temu nekatere škofije javno objavijo poročilo o svojih financah. To je za leto 2011 storila tudi nadškofija Chicago.

Nadškofija Chicago
Ta nadškofija je ena najbogatejših škofij v ZDA in na svetu. V fiskalnem letu 2011 je imela nadškofija več kot milijardo dolarjev prihodkov, bruto vrednost nepremičnin z opremo vred je bila več kot 2,5 milijarde dolarjev, vseh sredstev pa preko 3 milijarde. To pa še ni vse. V nadškofiji je veliko število župnij (leto 2011: 357), katerih skupna sredstva so tudi velika: v poslovnem letu 2011 so imele vseh sredstev za približno 1,2 milijarde evrov, bruto vrednost nepre-mičnin z opremo je bila 1,7 milijarde dolarjev, prihodki pa preko 600 milijonov dolarjev. V nadškofiji je tudi pastoralni center, ki ima svoj proračun: sredstva so znašala okoli 500 milijonov dolarjev, bruto vrednost nepremičnin z opremo pa preko 200 milijonov dolarjev. Seveda center ni bil brez prihodkov, ti so znašali 260 milijonov dolarjev. Sicer pa je struktura nadškofije zelo razvejana in velika: ima 46 pokopališč, 157 servisov dobrodelnosti, 215 osnovnih šol (leta 1965 429 osnovnih šol), 40 srednjih šol, pastoralni center, 6 kolidžev in univerz, 18 bolnišnic in približno 2,3 milijona vernikov. Nadškofija Chicago je v bistvu država v državi. Ima svoje šolstvo, zdravstvo, ogromno premoženje in velike letne dohodke ter organe oblasti. Njena oblast temelji na zastraševanju, grožnjah z večnim peklom in večnim trpljenjem …

Programirani stečaji škofij?
V ZDA je morala katoliška cerkev izplačati že več kot milijardo dolarjev odškodnin zaradi spolnih zlorab njenih duhovnikov. Cerkev se želi na vsak način izogniti plačilu odškodnin, zato išče razne načine, da prelisiči žrtve in državo. Kako cerkev zavlačuje in se na vse načine želi otresti odgovornosti za pedofilijo, je razvidno tudi iz primera škofije v Wilmingtonu v ZDA. Ta je razglasila bankrot tik pred začetkom sojenja glede domnevnih spolnih zlorab, zaradi česar so se zaslišanja premaknila za nedoločen čas. Odvetnik 88 domnevnih žrtev Thomas Neuberger je potezo označil kot »obupan poskus prikrivanja resnice in tisočih strani škan-daloznih dokumentov od javnosti«. »Gre za zadnje žalostno poglavje v več desetletij dolgem prikrivanju odvratnih zločinov škofije, ki je odgovorna za spolne zlorabe več sto katoliških otrok,« je še dejal (http:/-/24ur.com/ novice). Ker so mnoge žrtve bolne ali stare, je mogoče, da bodo prej umrle, preden bo sodišče razsodilo. To izogibanje poravnavi krivic, ki so jih storili katoliški kleriki, je po eni strani nerazumljivo, saj izplačila odškodnin žrtvam spolnih zlorab ne morejo bistveno prizadeti bogastva cerkve. Čeprav je cerkev v ZDA že izplačala velike vsote na račun odškodnin in podkupnin za molk, se to cerkvi kot celoti kaj dosti ne pozna, ne glede na to, da je prišlo do “bankrotov” nekaterih sestavnih delov cerkve v ZDA. Vprašanje je, ali je potrebno, da je prišlo do teh bankrotov, saj ima katoliška cerkev v ZDA velikansko premoženje in velike letne prihodke. Po drugi strani pa je razumljivo, zakaj se cerkev želi izogniti plačilu odškodnin? Ker to manjša njeno bogastvo in načenja avreolo nezmotljivosti, avreolo, ki jo je sama sebi nadela. Seveda to z Jezusom iz Nazareta, ki ga bi naj zastopala, nima nobene zveze.

Objava: Razmisli, november 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post