Ali nadškof Turnšek zavaja ljudi?

Nadškof Turnšek je v pozivu k udeležbi na predsedniških volitvah 2012 dejal: „Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost, saj tako pokažemo, da je Slovenija naša in da državljani odločamo o njeni prihodnosti.“ (Večer, 7.11.2012) Nadškof očitno meni, da je udeležba na predsedniških volitvah obvezna! Ali je res tako?

Volitve v Sloveniji niso državljanska dolžnost, vsakdo sam odloča, ali bo šel na volitve. Očitno nadškof Turnšek tega ne ve, kar je zelo malo verjetno. Bolj verjetno je nasprotno: da se dela nevednega ter zavaja ljudi in jim pripisuje neko dolžnost, ki je sploh nimajo. Zakaj bi to delal? Verjetno zato, ker je imel cerkveni predsedniški kandidat zelo nizko podporo v javnosti in s tem med katoliki in je cerkev želela na ta način mobilizirati svoje člane, da gredo na volitve in seveda izvolijo njenega kandidata. Ankete v javnosti pred volitvami so namreč kazale na to, da večina katolikov ne podpira cerkvenega kandidata. Da bi bil dr. Zver predsednik Slovenije, pa bi bilo za cerkev zelo zaželeno, saj bi na ta način imela še večji vpliv na državo.

Nadškof Turnšek še pravi, da je udeležba na volitvah tudi krščanska dolžnost. Tudi to ne drži, saj je udeležba na volitvah lahko dolžnost katolikov, nikakor pa ne kristjanov. Kristjani so namreč že izvolili svojega „predsednika“, in to je Jezus, Kristus. Njemu sledijo v besedah in dejanjih in zato ne potrebujejo še nekega zunanjega predsednika, še najmanj pa takšnega, ki bi bil katolik. Kajti znano je, kaj uči katoliška cerkev in kaj dela? Vse tisto, kar z Jezusom iz Nazareta nima nič skupnega. Gradi zunanjo državo polno bogastva in blišča z jasno hierarhično strukturo, na čelu katere je celo samoimenovani Kristusov namestnik na zemlji – papež. In ta grozi z večnim peklom in večnimi mukami vsem tistim, ki mu ne sledijo. Jezus je jasno rekel, da njegovo kraljestvo ni od tega sveta – seveda velja to tudi za tiste, ki mu sledijo. Papeža, kardinalov, škofov … in mnogih drugih katolikov ni med Jezusovimi sledilci. Ni jih tudi med graditelji notranjega kraljestva, kajti s krvjo in nasiljem že ves čas gradijo zunanje kraljestvo.

Objava: Razmisli, november 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post