Količina teme

Na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti dne 23.12.2021 je bil slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša. V svojem govoru je nanizal mnogo statističnih in drugih podatkov o uspehih Slovenije in njenih državljanov oz. rojakov po osamosvojitvi v gospodarstvu, politiki, znanosti, kulturi … Iz govora je razvidno, da je šlo bolj ali manj za hvaljenje Slovenije, in ker je predsednik vlade v bistvu govoril v imenu države, je jasno, da je država Slovenija, vsaj v simbolnem smislu, hvalila sama sebe. Ali je hvaljenje samega sebe dobro?

Znan je ljudski pregovor »lastna hvala, cena mala«, kar pomeni, da hvaljenje samega sebe ne priča o dejanski kakovosti. In kakšna je »dejanska kakovost« Slovenije oz. druga stran? Ta je dokaj temna. Gre za več 100.000 revnih ljudi v Sloveniji, pri čemer revščina bolj ali manj narašča; gre za razno strukturno in drugo nasilje v družbi, gre za poniževanja, žalitve in laži, ki jih usmerjajo mnogi visoki državni politiki proti drugače mislečim in delujočim; gre za zlorabo korona krize za politične namene; gre za mnoge kršitve človekovih pravic, še posebej beguncev; gre za financiranje vojske, kjer, zanimivo, prednjači tisti, ki bi moral biti proti vojski (obrambni minister Tonin kot krščanski demokrat – ta naj bi zagovarjal zapoved »Ne ubijaj«); gre za privilegije, ki jih država hlapčevsko daje katoliški cerkvi, čeprav je po ustavi ločena od nje; gre za zdravstveni sistem, ki ga že mikroskopsko majhen organizem skoraj spravi na kolena, da se ne omenjajo dolge čakalne vrste, ki mnogim poslabšujejo zdravstveno stanje; gre za vedno več civilizacijskih bolezni, ki so posledica tudi zavajajočih in škodljivih ukrepov države; gre za potoke krvi, ki tečejo v gozdovih, kjer lovci letno pomorijo kakšnih 100.000 nedolžnih živali; gre za neizmerno trpljenje in brutalno smrt več 10 milijonov rejnih živali, da se ne omenja rib in drugih vodnih živali; gre za vedno bolj uničeno naravo, kjer podnebne spremembe že prehajajo v podnebne katastrofe … Tudi to je del zgodovine države Slovenije, seveda pa tudi sedanjosti, čeprav naj bi bila Slovenija kulturna in civilizirana država. Kaj ima slovenski revež od tega, da naj bi človek stopil na Luno ali od Nasinega teleskopa James Webb, kar je omenjal J. Janša, in od financiranja vojske? Vprašanje je, ali ima več ali manj, če tega ne bi bilo? Temna plat Slovenije je tista, ki bo po zakonu vzroka in učinka v prihodnje določala usodo Slovenije in glede na količino »teme« se Sloveniji piše bolj ali manj temna prihodnost.

Predsednik vlade je govor končal z Bog živi Slovenijo. Ali ni Slovenija po ustavi ločena od cerkve? Ali ne gre še za eno hlapčevsko potezo, s katero si J. Janša želi utrditi naklonjenost cerkve?

Ob koncu se postavi vprašanje, ali ni mogoče govor J. Janše v smislu samohvale Slovenije, glede na temno stran Slovenije, uvrstiti v kategorijo pregovora »lastna hvala, cena mala«.

_____

Objava: Ona, 4.1.2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*