Izbrana kakovost

V medijih se je pojavilo več propagandnih oglasov, v katerih kmetijsko ministrstvo priporoča uživanje mesa iz sheme kakovosti »izbrana kakovost«. Gre za slovensko meso, ki izpolnjuje v omenjeni shemi predpisane pogoje. V oglasih se nahajata tudi navedbi, da naj bi povprečna odrasla oseba tedensko zaužila med 300 in 600 g mesa in da se priporoča, da se zdravemu otroku do prvega leta starosti ponudijo praktično vse vrste mesa. To sta zanimivi navedbi, še posebej z vidika, kakšne posledice za zdravje so, če se jih upošteva – človek je namreč po zakonu dolžan skrbeti za svoje zdravje in eden izmed ukrepov za to je uživanje zdrave hrane. Glede na to, se postavi vprašanje, ali je meso, ki ga priporoča shema »izbrana kakovost« zdravo in varno.

Znanstveno dokazano je, da je meso rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni (razne vrste raka, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2 …) Dokazano je tudi, da je rdeče meso samo po sebi škodljivo, saj človekov imunski sistem nanj reagira kot na tujek, kar pomeni, da to meso ni naravna človekova hrana, saj sicer imunski sistem nanj ne bi reagiral. Za meso bi bilo mogoče tako reči, da ni varno za uživanje, marsikdo pa bi govoril o škodljivosti mesa. Ali je nekaj, kar ni varno, zdravo? Za civilizacijskimi boleznimi, kjer ima meso zelo visok delež, letno umre v Slovenije na tisoče ljudi, po svetu pa na milijone. Kljub vsemu temu pa kmetijsko ministrstvo priporoča uživanje mesa. Ali ni to čudno in absurdno? Ali na ta način ne ogroža zdravja ljudi? Pa po zakonu ne sme nikogar ogrožati!

Čudno je tudi, da kmetijsko ministrstvo podpira uživanje mesa celo pri otrocih, ki naj bi že do prvega leta starosti okusili vse vrste mesa, seveda naj bi jedli meso tudi v vrtcih. Kot izhaja iz enega oglasa, so v nekem vrtcev na jedilniku najpogosteje zastopane naslednje mesne jedi: mesna omaka, mesne kroglice v omaki, kuhana govedina, goveji golaž, telečji in piščančji zrezki … Že dojenčkom, tudi otrokom v vrtcu, se vsiljuje meso, s čimer se jih poskuša programirati za uživanje mesa tudi kasneje, saj se zgodnjem otroštvu oblikujejo prehranske navade. Ali je meso za otroke zdravo in varno živilo, če je rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni? Ali lahko takšna hrana prispeva k zdravemu razvoju otroka? Tudi otroci imajo pravico do zdravja in varnosti! Zato je nerazumno, da kmetijsko ministrstvo priporoča, da otroci uživajo nekaj, kar ni zdravo in varno!

Že dolgo je znano, kako je meso škodljivo, ne samo za zdravje ljudi, temveč tudi za okolje in podnebje, pa ga država še vedno propagira. Ta tudi dobro ve, da rastlinska hrana v principu vsebuje vse, kar človek potrebuje za življenje in da meso ni potrebno. Ali želi kmetijsko ministrstvo namerno škoditi ljudem in naravi?

Ali je zdravo, varno in kakovostno nekaj, kar je nastalo tako, da je bila nedolžna žival ustreljena v glavo, nato ji je bil prerezan vrat, da je, mogoče celo v mukah, izkrvavela, še prej pa je životarila na farmi?

__________
Objava: Ona, 10.5.2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*