Državljanska dieta

V članku pod tem naslovom (Mladina, 19.1.2018) je novinar Staš Zgonik zapisal: »Zagotovo mesa po škodljivosti ni mogoče enačiti denimo s kajenjem …, a iz študij jasno izhaja, da uživanje rdečega in predelanega mesa tveganje povečuje.« Novinar ima prav: škodljivosti mesa ni mogoče enačiti s škodljivostjo kajenja. Vendar pa je zadeva ravno obratna: meso je bistveno bolj škodljivo kot kajenje.

Nesporno je, da je kajenje rizični faktor za zdravje ljudi, tudi družbena škoda zaradi škodljivih posledic kajenja ni majhna. Toda to ni primerljivo s škodo, ki jo povzroča živinoreja, ki je vir mesa, in samim mesom. Masovna živinoreja z mesom pa seveda tudi drugimi živili živalskega porekla s svojo izjemno škodljivostjo celo spodkopava same temelje družbe, saj na dan namreč prihaja vedno več podatkov o vsesplošni škodljivosti te dejavnosti. Veliko število študij dokazuje, da je meso rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni, ki so celo v porastu. Rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, depresije … vse to je povezano z uživanjem mesa ali drugimi živili živalskega porekla. Kajenje je proti temu bolj ali manj »palček«. Kmetijstvo z živili živalskega porekla ima zelo velik delež v skupni bilanci škodljivih toplogrednih izpustov. O tem kolikšen je delež živinoreje v omenjeni bilanci, so različni podatki: od 18% po mnenju OZN (FAO 2006) do več kot 51% po mnenju dveh okoljevarstvenih znanstvenikov iz Svetovne banke (2009). Živinoreja je torej zaradi izpustov toplogrednih plinov tako ali drugače eden največjih krivcev podnebnih sprememb, ki pomenijo hudo grožnjo človeštvu ter naravi in ki že prehajajo v podnebno katastrofo. Razna kemična sredstva, ki so uporabljena v živinoreji uničujejo vodo, zrak in prst ter tako povzročajo veliko okoljsko škodo. Z množično živinorejo se od živali na človeka prenašajo vedno nove bolezni. Zaradi živil živalskega izvora v Sloveniji grozljivo trpi in umira vsako leto več kot 30 milijonov živali in več tisoč ljudi, po svetu pa desetine milijonov ljudi ter stotine milijard živali. Tečejo potoki krvi. V svetu trpi zaradi lakote kakšna milijarda ljudi, saj se hrana, ki bi bila potrebna za prehrano ljudi, kot krma uporabi za živino. Za “proizvodnjo” kilograma govejega mesa je potrebno približno 10 kg žita. Koliko ljudi se lahko nahrani z 10 kg žita in koliko z 1 kilogramom govedine – več 10.000 ljudi pa dnevno umre zaradi lakote!

Čeprav je živinoreja dokazano izjemno škodljiva dejavnost, pa ima v Sloveniji in tudi drugje status »svete krave«, saj je praktično nedotakljiva. Seveda pa statusa »svetih krav« nimajo same krave, saj le-te človek množično ubija. To pa po svoje niti ni čudno, če si pogledamo samo izjavo državne sekretarke Tanje Strniša, ki je, kot to piše v članku, rekla: »Zelo rada jem meso, a od odraslih živali …« Če nekdo zelo rad je meso, ali bo deloval na tem, da se živinoreja odpravi ali vsaj omeji? Saj bi si sam žagal vejo, na kateri sedi. Sam sebi bi v bistvu ukinil tisto, kar ima zelo rad. In ker je večina politikov mesojedcev, se na področju živinoreje nič bistvenega ne naredi. Celo nasprotno: država na reklamira meso in ga celo prikazuje kot varno in zdravo živilo. Nekaj, kar je pridobljeno z ubijanjem, pa naj bi bilo zdravo in varno?

Širši javnosti ni znano, da bi tobak imel bistveni vpliv na okolje ali na podnebje, kot je to dokazano za meso oz. živila živalskega porekla. In država Slovenija, kar velja tudi za EU, vodi »križarsko vojno« proti tobaku in ne proti mesu. Kot da želi čim več uničenja. Država s krvavimi rokami? Produkcija mesa, ki je množični morilec, je s strani države celo subvencionirana, tudi s sredstvi vegetarijancev in veganov. Nerazumljivo in absurdno!

Poslano Mladini (25.1.2018), ki pa teksta ni objavila.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*