Katoliška cerkev največji svetovni zasebni imetnik zlata

Zlato je za cerkev “božja” valuta in krasi praktično vsako cerkev. Katoliška cerkev je največji posamični imetnik zlata in obvladuje okoli 60.000 metričnih ton zlata, kar je dvakrat več od uradnih zlatih svetovnih rezerv (http://one-faith-of-god.org). Vrednost cerkvenega zlata se ocenjuje na več kot 1.200 milijard dolarjev. Cerkev samo kakšnih 20% zlata hrani v uradnih rezervah in to večinoma v ameriški centralni banki in v bankah v Švici, Nemčiji, Italji in Franciji.

Ogromno zlata je cerkev pokradla v Južni Ameriki in ga prepeljala v Evropo. Kot poroča kronist Bartolomej iz Las Casas, so zaradi zlata najokrutneje poklali na milijone Indijancev. Mnogo tega zlata se nahaja v cerkvah in ni bilo vrnjeno lastnikom. S prvim zlatom kot plenom iz Južne Amerike je dal papež Aleksander VI. v Santa Maria Maggiore v Rimu okrasiti in opremiti strop s simbolom svoje družine. 20 ton zlata v lističih je na oltarju katedrale v Sevilji, kardinal Cisner je dal narediti skoraj tri metre visoko monštranco iz zlata in jo podaril katedrali v Toledu. O topljenju peruanskih zakladov zlata je ohranjeno: »Potem je trajalo cel mesec, da so stopili dragoceno posodo, čeprav so morali zlatarji dežele dan in noč delati na tem.« Kronist je ocenil vrednost zlata samo te akcije na 1,326.539 zlatih pezosov. To ustreza danes približno. 450.000.000 evrov. »Indijanci, ki so deležni takšne milosti in dobrote, naj bi svojo pokorščino in dobro voljo pokazali tako, da veliko količino zlata, dragih kamnov, srebra in drugih stvari, ki jih posedujejo, prostovoljno izročijo njegovi visokosti, kralju in guvernerju, sicer bi lahko bog, naš gospod in njegova veličanstva bili zelo nemilostni.« (www.zrtve-cerkve.org)

Koliko cerkvenega zlata je bilo pridobljeno na pošten način? Koliko zlata je bilo naropanega med vojnami in shranjeno v Vatikanu? Ali se je tudi Jezus kitil z zlatom? Koga zastopa katoliška cerkev? Boga ali demona?

Objava: Razmisli, november 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share This Post