Kajenje je največji javnozdravstveni problem

Pod tem naslovom je bil v ONI (12.4.2016) objavljen intervju z Mihaelo Lovše, predsednico Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo. V tem intervjuju je ga. Lovše dejala: »Največji javnozdravstveni problem in dejavnik tveganja v državi je zagotovo tobak. (…) Vemo, da zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, vsak dan v Sloveniji umre deset oseb, približno 3600 letno.« Nesporno je, da je kajenje rizični faktor za zdravje ljudi. Tudi družbena škoda zaradi škodljivih posledic kajenja ni majhna. Vprašanje pa je, ali je kajenje res največji javnozdravstveni problem in dejavnik tveganja.

Zame dileme ni. Največji javnozdravstveni problem in dejavnik tveganja ni kajenje, temveč uživanje živil živalskega porekla in s tem povezana živinoreja. Ta namreč ni samo velik problem, temveč celo spodkopava same temelje družbe. Na dan prihaja namreč vedno več podatkov o vsesplošni škodljivosti živinoreje in živil živalskega porekla. Stotine študij dokazuje, da so ta živila rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni, ki so celo v porastu. Rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, depresije … vse to je povezano z uživanjem živil živalskega porekla. Kajenje je proti temu bolj ali manj “palček”. Dokazano pa je tudi, da je veganska prehrana najboljša prehrana za ljudi, kar pomeni, da živila živalskega izvora sploh niso potrebna za človeka. Kmetijstvo z živili živalskega porekla ima zelo velik delež v skupni bilanci škodljivih toplogrednih izpustov. O tem kolikšen je delež živinoreje v omenjeni bilanci, so različni podatki: od 18% po mnenju OZN (FAO 2006) do več kot 51% po mnenju dveh okoljevarstvenih znanstvenikov iz Svetovne banke (2009). Živinoreja je torej zaradi izpustov toplogrednih plinov tako ali drugače eden največjih krivcev podnebnih sprememb, ki pomenijo hudo grožnjo človeštvu in naravi. Razna kemična sredstva, ki so uporabljena v živinoreji uničujejo vodo, zrak in prst ter tako povzročajo veliko okoljsko škodo. Z množično živinorejo se od živali na človeka prenašajo vedno nove bolezni. Zaradi živil živalskega izvora grozljivo v Sloveniji trpi in umira vsako leto več kot 30 milijonov živali in več tisoč ljudi, po svetu pa desetine milijonov ljudi ter stotine milijard živali. Tečejo potoki krvi. V svetu trpi zaradi lakote kakšna milijarda ljudi, saj se hrana, ki bi bila potrebna za prehrano ljudi, kot krma uporabi za živino. Za “proizvodnjo” kilograma govejega mesa je potrebno približno 10 kg žita. Koliko ljudi se lahko nahrani z 10 kg žita in koliko z enim kilogramom govedine – več 10.000 ljudi pa dnevno umre zaradi lakote! Živina bogatih očitno žre kruh revnih. Absurdno.

Javnozdravstvena in druga družbena škoda, ki jo povzroča tobak se sploh ne more primerjati s škodo, ki jo povzroča živinoreja. Širši javnosti ni znano, da bi tobak imel bistveni vpliv na okolje ali na podnebje, kot je to dokazano za živila živalskega porekla. In država Slovenija, kar velja tudi za EU, vodi »križarsko vojno« proti tobaku in ne proti mesu, mleku … Ta živila celo subvencionira. Kot da želi čim več uničenja. Nerazumljivo!

Objava: Ona, 26.4.2016.

Print Friendly, PDF & Email