Pod gornjim naslovom je bilo mogoče v Delu prebrati nekaj ugotovitev o vlogi mesa v prehrani ljudi, ki so se pojavile na posvetu ob 50-letnici ljubljanske biotehniške fakultete. Ena izmed njih je bila tudi. »da je redno uživanje zmerne količine vseh vrst mesa koristno za zdravje ljudi«.
V zvezi s to ugotovitvijo pa se človeku postavi več vprašanj. Ali je lahko hrana, ki je pridobljena z ubijanjem, koristna za zdravje ljudi? Ali je lahko meso živali, ki v življenju zaradi človekovega nasilja nepredstavljivo trpijo, saj so namenjene samo za hrano ljudi, koristno za naše zdravje? Ali je lahko meso živali, ki ob ubijanju občutijo smrtni strah, koristno za zdravje ljudi? Ali je lahko zdrava hrana, ki je rezultat enega najbolj neetičnih ravnanj ljudi: povzročanja trpljenja živali in njih ubijanja?
Mnogi znanstveniki govorijo, da meso povzroča oziroma lahko povzroči rakasto obolenje, obolenja srca in ožilja in drugo. Kako je lahko potem za zdravje ljudi koristna hrana – meso, če ta hrana lahko povzroči celo smrtno nevarno obolenje? To bi bilo zelo nelogično, razen če se pod pojmom zdravje ne skriva kaj drugega. In za konec: v 1. členu zakona o varstvu okolja je med drugim navedeno: »Merilo vseh ravnanj in norm varstva okolja je človekovo zdravje, počutje in kakovost njegovega življenja ter preživetje, zdravje in počutje živih organizmov.« Torej, pri vseh ravnanjih in normah varstva okolja je treba upoštevati preživetje, zdravje in počutje živali.
Objava: Delo, 4.12.1997.